EU

EU Zdroj: ČTK

Ubohé Řecko a zlé Slovensko: Vyslechne si EU připomínky?

Hádejte, v jaké zemi vláda posílá důchody i několik let mrtvým penzistům. Ano, správně, tou zemí je Řecko. Je to stát, kde se prý drasticky šetří, aby se země vyhnula bankrotu.

 

Přitom před několika dny uvolnil Mezinárodní měnový fond (MMF) na pomoc Řecku dalších 2,6 miliardy euro (64 mld. Kč). Částka je součástí stodesetimiliardového balíku, který pro Řeky připravil MMF společně se státy eurozóny.

 

Je to onen balík, kvůli kterému teď eurozóna pranýřuje Slováky. Ti nechtěli nad poměry si žijícímu Řecku přispět. Prý také kvůli tomu, že Řecko samotné je mnohem bohatší než Slovensko. EU ale zřejmě chápe solidaritu poněkud jinak.

 

Slovensko v zásadě žádá, aby Řecko převzalo odpovědnost za to, že dlouhodobě utrácelo víc, než si mohlo dovolit, a nad to ještě o stavu svých veřejných financí několik let opakovaně lhalo. Šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet prohlásil, že Slovensko tím dalo špatný příklad budoucím kandidátům vstupu do eurozóny, a kdyby věděl, jak se Slováci zachovají, ECB by neschválila vstup Slovenska. Příště se asi bude za vstup rovnou platit.

 

Teď už se jen vymýšlí, jak Slováky potrestat. Jednou možností prý je, že Unie nebude slyšet slovenské připomínky k novému rozpočtu EU. EU ovšem evidentně neslyší ani zprávy z Řecka. Zhruba 500 důchodců starších 110 let tam stále bere penzi, i když je většina z nich již několik let mrtvá. Teď ještě premiér Jorgos Papandreu prohlásil, že další úsporná opatření už nejsou potřeba. Proč tedy Řecko stále používá peníze ze záchraného balíku?