Archív

Archív Zdroj: Archív

Víza do Kanady budou mít Češi ještě minimálně rok

Když 1. července Kanada zpřísnila podmínky pro udělování azylu, svitla naděje, že brzy to také umožní zrušit víza pro Čechy cestující do této země. Jenže to se nestane dříve než příští léto či až koncem roku 2011. Ani to však není jistota.

 

„Pokud bude po přijetí nového zákona o azylu vše probíhat podle plánů kanadských úřadů, tak víza pro české občany budou zrušena nejdříve příští rok v létě. Kanaďané si totiž nechali 12 až 18 měsíců na zavedení tohoto zákona a na jeho ověření v praxi. Až pak definitivně rozhodnou, zda nám víza skutečně zruší,“ řekl Reflexu Karel Žebrakovský, český velvyslanec v Ottawě.

 

Kanadský parlament změnil v červenci azylový zákon i kvůli přílivu migrantů z České republiky. Této možnosti využívali zejména Romové. Přitom exodus do Kanady se odehrál v případě českých občanů dvakrát. Nejdříve na jaře a v létě roku 1997, kdy jich tam odešlo kolem 1500. V reakci na to Kanada v říjnu téhož roku zavedla pro Čechy víza. Prakticky identický případ se odehrával v první polovině minulého roku a vláda v Ottawě v červenci 2009 opět pro nás zavedla víza. Pak ale i v samotné Kanadě nastala vášnivá diskuse, že udělování azylu je příliš benevolentní, a proto se nedávno zákon změnil.

 

Čechům v „boji“ proti opětovnému zavedení víz nepomohla ani Evropská unie, i když o tom hlasitě hovořila. Kanada tyto hrozby ignorovala. A zrušení českého konzulátu v Montrealu na protest proti vízům pak bylo jen demonstrací bezradnosti, kterou česká diplomacie v této kauze předvedla.