Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ČTK

Poslanci dojezdili? Na jejich cesty do ciziny nebudou peníze

Dvaapůlkrát větší diety na zahraniční cesty. Z podobně honosné výsady tyli čeští zákonodárci mnoho let. Mohli by i dál, kdyby jim teď rozpočtový výbor sněmovny i její vedení nechtěly kvůli šetření zrušit většinu cest do ciziny.

 

„Ušetřit by se mohlo kolem 10 miliónů do konce letošního roku, kdyby se většina cest zrušila. Podle mnohých i tak nepřinášejí nic zajímavého a objevného,“ řekl Reflexu jeden z pracovníků Poslanecké sněmovny. A že mnoho cest skutečně zrušeno bude, je už téměř jisté.

 

V organizačním výboru sněmovny, jenž všechny cesty schvaluje a který o tom bude brzy jednat, sedí přímo vedení této instituce. Tedy Miroslava Němcová (ODS), Kateřina Klasnová (Věci veřejné), Vlasta Parkanová (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). A právě všechny tři jmenované dámy jsou pro omezení „cestování“ svých kolegů.

 

Problémem zahraničních cest poslanců a poslankyň je, že nepřinášejí téměř žádny užitek, i když zákonodárci tvrdí něco jiného. Pokud nějaký prospěch pro českou veřejnost přinášejí, našim zástupcům ve sněmovně se ho daří úspěšně maskovat. Cesty v podstatě slouží jen k oficiózních neplodným jednáním, a zejména jsou vítaným přilepšením do vlastní kapsy cestujících poslanců. I proto se v posledních dnech někteří zákonodárci vyjadřují ke škrtání jejich možných cest velmi kriticky. Přijdou totiž o výlety za peníze daňových poplatníků.