Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Zpívající kandidát na primátora Jan Kalousek slibuje sloninec

Pražská ODS v pondělí představila zlatý hřeb obecních voleb, svého volebního lídra-nelídra Jana Kalouska. A já konečně vím, koho a proč budu volit: Kalousek je dobrý kámoš a má rád sushi.

 

Takhle Kalouska představil člen jeho odborného týmu Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Doslova řekl: „Honza má dobře vybudované jméno, lidi ho mají rádi. Nebere úplatky. Je to můj kamarád.“

 

Ještěže tak. Lidi ale mají rádi i Kajínka, i on má dobře vybudované jméno. Podívejte na davy lidí v kině. A vsadím se, že ani on nebere úplatky. Na rozdíl od Kalouska jen nechodí s Okamurou na sushi, obávám se. Přesto mu hlas nedám – zatím.

 

Jak snadná může být politika, když se chce. A že předseda pražské ODS Boris Šťastný, fíkový list kmotrů, sakra chce! Celou tiskovku se usmíval jak sluníčko, málem se i rozbrečel. To když se zdálo, že Kalousek i zazpívá; ten však místo toho začal recitovat ze své oblíbené knihy. Má tak sexy hlas, že se vůbec nedivím, že se kočky mrouskají, když chodí ulicí. Měl jsem taky problém.

 

Přestává to být legrace. Mám podezření, že se pražská ODS, smrdící debaklem dávno před volbami, rozhodla sehrát lacinou reality show, jejímž vyvrcholením bude magistrátní sebedefenestrace, nebo něco na ten způsob. Kalouskův volební program, sepsaný pět minut před tiskovkou, vypadá asi takhle: bude divadlo, bude muzeum a bude i nový sloninec, ten v trojské zoo. Díky a nezapomeňte nám dát svůj hlas, bez něj jsme totiž - víte kde.

 

Snad by ODS měla pražské volby udělat někde v zahraničí. Dobrou polovinu času totiž Kalousek sliboval, co udělá pro to, aby do Prahy přijelo víc zahraničních turistů a filmařů. Nic proti nim, samozřejmě. Holky z Darlingu i taxikáři už se nemůžou dočkat.

 

Jako volič ale mám kvůli nekonečné představivosti českých filmařů už teď menší problém: v Karlíně, kde bydlím, točí ob týden, takže nejbližší parkování bývá na Žižkově. Přivezte nám sem ještě obvykle skromné Američany, nejlépe s nějakou válečnou tematikou. Mohli by vzít útokem třeba magistrát. Aspoň ve filmu by snad místo něj netrefili čínskou ambasádu.

 

Čím víc se do práce ve straně Šťastný zakousl, tím víc pražská ODS připomíná boží tým stojící vysoko nad špínou politiky. Nezajímá ji korupce, nezajímají ji veřejné zakázky, nezajímá ji doprava. Místo toho nám dá slony, trávu (bohužel jen zeleň) a turisty. Už skoro cítím nirvánu. Na Kalouskovi mě zajímá jediné: když si tak dobře vybudoval jméno, proč se teď rozhodl projít žumpou?