Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová Zdroj: Blesk

Proč bych měl platit za mistrovství světa v lyžování?

Neustálé debaty o tom, kdo by měl platit dluh po Kateřině Neumannové a jejích loutkářích, kteří se rozhodli zorganizovat si MS v klasickém lyžování v Liberci s účelem se napakovat na státních zakázkách, je krajně iritující záležitost.

 

Chápu rozhořčení těch, kteří v celém podniku „zůstali viset“ s nezaplacenými fakturami. Ale na druhou stranu – žádná kráva se nedá dojit donekonečna. A mistrovství bylo spíše než jako oslava klasického lyžování oslavou toho, jak se dá podojit stát. Věděl to každý. A ten, kdo to nevěděl, to zjistil v okamžiku, kdy došlo na boje o prezidentství v přípravném výboru mezi křídlem Kateřiny Neumannové a Romana Kumpošta. Vláda dala na podnik 1,5 miliardy, Liberec asi 400 milionů a Liberecký kraj 165 milionů. Samotná organizace stála přitom 623 milionů.

 

Ta čísla jsou jednoduchá - Kateřina Neumannová v čele organizačního výboru nedokázala zařídit, aby mistrovství vydělalo. Neříkám, že se to dalo, neříkám, že na to kdy měla schopnosti. Do funkce ji ale mimo jiné dostal primátor Liberce Jiří Kittner, který pomohl instalovat Neumannovou do funkce, když odvolal Romana Kumpošta. To už se do věci zamíchalo Ministerstvo školství a věc se postupně dostala na národní úroveň. Nicméně bychom neměli zapomínat, že celý nápad vznikl v Liberci, z Liberce byl organizován a Liberci měl být po všech stránkách nejvíce prospěšný.

 

Neexistuje jediný důvod, proč by měly být ztráty mistrovství kryty ze státního rozpočtu. Ať je zaplatí Liberec. Pokud na to město nemá, proč by na to měl mít stát?