Boris Šťastný (40)

Boris Šťastný (40) Zdroj: Michal Šula

Sebevražda v přímém přenosu: ODS pracuje na svém sebezničení

„Máme protikorupční strategii, která funguje,“ řekl v nedělních OVM náměstek pražského primátora a volební lídr pražské ODS Rudolf Blažek, jako by to i myslel vážně. Snad zapomněl, že nesedí mezi partajními kmotry.

 

Není vůbec snadné být poslední dobou z pražské ODS a chodit s vážnou tváří do TV, tedy nejmenujete-li se zrovna Milan Jančík a bičování ze všech stran vám nedělá dobře. Možná bychom za to jejím politikům měli platit stejně jako třeba za cirkus či fakírskou show, chce to totiž koule. Úplně první, co obvykle musíte udělat, je distancovat se od ODS.

 

Blažek se o to několikrát i pokusil, ostatně nic jiného mu nezbylo. Na rozdíl od spolustraníků prý nehlasoval pro mnohamiliónový tendr, který byl zločinem dávno, než se ještě vůbec dostal na papír. Ani to ale nepomohlo, aby vedle pražských volebních lídrů Top09, ČSSD a VV nevypadal jako recidivista, co se před soudem očišťuje tím, že vykradení čtrnáctého bytu už si fakt mohl odpustit.

 

„Jeden volební obvod je nepřehledný a nehodí se pro město jako Praha,“ prohlásil například Blažek. „Ale jsem proto, aby se pravidla pořád neměnila.“

 

Bravo! I nebožtík Jiří Paroubek tahával z rukávu lepší triky, viz distancování se od křtu vlastní knihy kvůli vraždě syna kamaráda. Před čtyřmi roky, když ještě její volební lídr Pavel Bém nebyl synonymem zločince, se pražské ODS jediný volební obvod náramně hodil. Celé město zaneřádila jeho fotkami, získala nadpoloviční počet hlasů a s gustem kleptomanského diktátora ovládla pražskou radnici.

 

Nyní, když jejím lídrem nikdo slušný nechce být, protože se to rovná doživotní dehonestaci, zatímco přinejmenším Top09 (Zdeněk Tůma) i VV (Markéta Reedová) mají poměrně silné jedničky, chce ODS svůj lidský deficit rozředit do sedmi obvodů, čímž navíc znevýhodňuje menší strany. Hlavně ale neměnit pravidla!

 

Je to jen pár dnů, co v TV spáchal svou asi devatenáctou sebevraždu v přímém přenosu šéf pražské ODS, jinak veselá kopa Boris Šťastný. S bezelstným výrazem dětského sadisty nám sdělil, že si máme za primátora zvolit bývalého zpěváka Jana Kalouska či bývalého hokejového brankáře Petra Břízu, oba jsou prý nositelé velmi osobní politické agendy.

 

Teď nám Blažek zhruba říká, že máme ODS volit proto, že se distancuje od ODS. Na rozdíl od Šťastného sice nejsem lékař, přesto mám ale vážné podezření, že i pražská ODS začíná trpět stejnou smrtelnou chorobou, jakou se rok a půl před sněmovními volbami infikovala Paroubkova ČSSD: nulovým koaličním potenciálem.

 

Ostatně pouze kvůli tomu má teď velký kápo, formálně vítěz parlamentních voleb, dost času hned na dvě tlustá politologická díla o sobě a o sobě - místo ve Strakovce totiž kropí růže na chatě ve Vraném. Zdá se, že ODS čeká v Praze podobný osud.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte nás v anketě Křišťálová Lupa 2010.