Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Střelba a škrcení u sociální demokracie. Spadne na 10 procent?

Volební exmanažer sociální demokracie Jaroslav Tvrdík chce zažalovat středočeského hejtmana Davida Ratha. Senátor Dryml, který není členem ČSSD, hodlá kandidovat na předsedu této strany a tvrdí, že je „velký nepříjemný válečník“. Dalšímu hejtmanovi Michalu Haškovi se nelíbí výroky Jiřího Paroubka.

 

Pokud bude sociální demokracie pokračovat podobným stylem a tempem, zřejmě se dostane opět k pouhým deseti procentům voličské podpory, které měla po pádu Stanislava Grosse v dubnu 2005. A nemusí proto ani uspět v komunálních a senátních volbách v polovině října. Co se to ale s ČSSD děje?

 

Vlastně nic nového. Socialisté mají v čele za posledních deset let už pátého vůdce. To svědčí o mnohém. Miloše Zemana (předsedou byl v letech 1993 až 2001) vystřídal Vladimír Špidla (2001-2004), toho Stanislav Gross (2004-2005), následoval Jiří Paroubek (2006-2010) a teď je vedením ČSSD pověřený Bohuslav Sobotka. Jenže jak dlouho vydrží on? Zřejmě jen do očekávaného sjezdu, který bude příští rok.

 

Jisté je pouze jedno – celistvá skořápka sociální demokracie, kterou pevně v rukou svíral Paroubek, se rozletěla po květnové volební (ne)výhře na kousky. „Tvrdík vykonstruoval obvinění, že můj poradce Filip Bušina má na krku daňové úniky,“ volá Rath. „Zažaluji Ratha, lže,“ odpovídá Tvrdík. „S Paroubkem se rozcházím čím dál víc,“ svěřuje se novinářům Hašek. A Paroubek, který se podle svých slov nudí, píše další a další blogy, vydává prohlášení a neustále šťourá do svých ostatních „soudruhů“. Už chybí jen prohlášení Miloše Zemana, že on to všechno dávno tušil a že za něj by se to nestalo.

 

Ale stalo. V sociální demokracii se vše pořád opakuje. Takže teď můžeme čekat její dočasný pád? Pokud bude vzájemná střelba a škrcení pokračovat, tak ano.