Stodolarová bankovka upravená ve Photoshopu.

Stodolarová bankovka upravená ve Photoshopu. Zdroj: Roman Oravec

Dolar slábne, centrální bankéři šílí

Americká centrální banka (Fed) chystá další špatné nákupy. Dříve za nově vytisknuté peníze nakupovala pochybné cenné papíry kryté hypotékami, teď bude nakupovat státní dluhopisy.

 

Peníze na to vezme právě z oněch „hypotékových“ cenných papírů, jejichž splatnost bude nyní končit, oznámil Fed minulý týden s tím, že svoji základní úrokovou sazbu podrží v rozmezí 0 až 0,25 procenta ještě velmi douho. Nové peníze, kterých se ekonomové děsili v obavě z roztočení inflační spirály, se tak nevrátí do centrální banky, žádné přitvrzování měnové politiky nenastává. Co to znamená?

 

Křehký růst amerického hospodářství stojí na ještě vratších základech, než se dosud myslelo - a Fed to dobře ví. Jinak by k takovému opatření nepřistoupil.

 

Po prvotním nadšení trhů z toho, že je centrální bankéři „nenechají na holičkách“, přijde vystřízlivění. Díky Fedu budou americké státní dluhopisy tou nejjistější investicí. Samozřejmě na úkor půjček podnikům. To ovšem ještě dál podkope ekonomiku.

 

Od tohoto pondělí začal americký dolar znovu slábnout. Čína oznámila, že ve svých rezervách částečně vyměňuje dolar za eura. Není se co divit. Když je něčeho moc, ztrácí to svoji cenu. Dolar není výjimkou.

 

Ulehčení možnosti zásobovat trh vládním dluhem nepřinese nic jiného, než další nárůst veřejných výdajů. Ty budou mít za cíl pomoci ekonomice, tedy některým podnikům. Tato umělá výpomoc povede k tomu, že na trhu budou přežívat nekonkurenceschopné podniky, tzv. „zombies“ (známé z Japonska). Neznamená to nic jiného, než odložení příští recese o několik let. Bude ale o to hlubší.

 

Američtí centrální bankéři před sebou valí problém, který neumí svou aktivitou vyřešit, jen oddálit. Nevidí to?