Místa, kterými se hnala velká voda

Místa, kterými se hnala velká voda Zdroj: Tomáš Tesař

Čtyřikrát NE povodňovému fondu

Dobrými úmysly je dlážděna cesta do pekel, říká známé úsloví. Můžeme ho směle rozšířit. Cesta do pekel je dlážděna také povodňovou daní. Proč?

 

1) V pondělí jsem měl v úmyslu vyhledat čísla bankovních účtů, na kterých se shromažďuje pomoc do oblastí, které byly zasaženy povodněmi. Velká voda se mě ani trochu nedotkla, ale povinnost pomoci těm méně šťastným cítím silně. Jenže pak jsem se dozvěděl, že tak jako tak zaplatím každý rok na povodně 1200 korun. Vláda totiž navrhla vytvořit povodňový fond živený snížením daňové slevy, tedy zvýšením daní. Od levicové vlády by to bylo logické - solidarita přes státní rozpočet -, ale od pravicové mi to přijde poněkud divné. Takhle narušit přirozenou solidaritu, která v Česku při každé katastrofě funguje nad očekávání dobře.

 

2)  Česká vláda se negativně stavěla k bankovní dani, ale povodňovou klidně ustaví. Společným nebezpečím obou daní je to, že mohou vytlačit odpovídající pojištění. Pojištění proti podobným katastrofám ve své podstatě totiž zdražuje bydlení či podnikání v oblastech často zasažených povodněmi. Díky němu jsou lidé motivováni bydlet jinde. Jenže státní fond takové motivace může (pokud pravidla pro výdaje nebudou přísně nastavena) velmi rychle spláchnout a působit jako sama povodeň. V záplavových zónách se díky tomu budou stavby stavět znovu a znovu a vyšší náklady pocítíme všichni.

 

 

3) Na co půjdou peníze z povodňového fondu? Snížení slevy na dani z příjmu pro každého poplatníka do něj má přinést asi čtyři miliardy korun ročně. Ne každý rok jsou povodně takového rozsahu. Peníze pak prý půjdou na protipovodňová opatření. Ne že by to nebyl bohulibý záměr, ale až budou na straně výdajů fondu figurovat povodňové telefony nebo povodňové čluny do každé domácnosti, budeme se asi divit, proč se povodňová daň musí zvýšit.

 

4) Ještě si vzpomínám na charakteristiku daní z učebnic ekonomie. Jsou povinné, vynutitelné, nevratné, neúčelové... Neúčelové!! Daně nemají žádný účel, je na vládě, jak s nimi naloží, jak je rozdělí. To povodňová daň porušuje (není první). Stejně tak by mohla vláda zavést desítky dalších fondů a speciálních daní. Novému kabinetu však šlo jen o to, aby zvýšení daní bylo zabaleno do něčeho měkoučkého a líbivého. Vždyť toto snížení slevy na dani navrhoval již ministr financí Eduard Janota a před pár dny i Miroslav Kalousek, a to bez ohledu na povodně. To se jen dodatečně vymyslelo.

 

Pomoc postiženým lidem je samozřejmě chvályhodná. Taková povodeň jim dokáže na dlouhou dobu převrátit život vzhůru nohama. Ale zneužívat to k navýšení daní už chvályhodné není.

 

Přesto přispěju. Navzdory vládě!


Foto: Tomáš Tesař