Nečas už jako premiér odchází z Hradu pěšky a bez ochranky

Nečas už jako premiér odchází z Hradu pěšky a bez ochranky Zdroj: Jiří Hadač

Petr Nečas: Já nic, já jen premiér

Možná jsme právě viděli předobraz konce Petra Nečase. Zatímco se Top 09 trochu zblázní ohledně zákoníku práce, zmůže se premiér na upocenou tiskovou zprávu, že s tím nesouhlasí. Fakt chce takhle vládnout čtyři roky?

 

První hřebík do své rakve si Nečas zatloukl, když pustil ministerstvo financí Miroslavu Kalouskovi; ten se totiž natolik zamiloval do vlastního premiérského mýtu o sobě, že jako premiér začal i jednat, ačkoli jeho partaj volilo necelých 17 procent voličů. Nikoho proto moc nepřekvapí, když jeden z ministrů za Top 09, konkrétně Jaromír Drábek, nyní zcela vážně rozhlásí, že lidé, kteří sami dají výpověď, ztratí nárok na podporu.

 

Samozřejmě je to nesmysl, a to z několika důvodů. Zaprvé by i chemik Kalousek, neoficiální šéf Top 09, mohl vědět, že tímhle zadlužený státní rozpočet určitě nespasí. Na to na něm i on se svými bratry-lidovci příliš dlouho a bezbožně parazitoval. Zadruhé je to diskriminující: spousta lidí nedává výpověď, aniž by měli hned jiné zaměstnání, protože zoufale touží po podpoře.

 

Kalousek, léta navyklý na sociální velkorysost placenou námi voliči, zřejmě netuší, že v běžném zaměstnání prostě občas vznikne situace, kdy musíte dát výpověď: třeba vám neplatí, sebrali vám blonďatou sekretářku, nebo si na vás šéf začal léčit rodičovské rány z dětství. Co potom?

 

Jeho vraždou zatížíte státní kasu dvacetiletým neproduktivním pobytem v chládku, včasnou výpověď lze tedy naopak chápat i jako sociální solidárnost. Nepřehnaně dlouhá ani štědrá podpora pomůže překlenout období, než si najdete novou práci. Nic víc.

 

Návrh Top 09, jež se ráda ohání podnikateli, je navíc i kontraproduktivní; lidé ve svízelných situacích by pak v práci dělali všechno proto, aby výpověď dostali. Šlo by o vzájemný teror, na němž by nikdo nevydělal. Ani se nedivím, že proti návrhu Top 09 vystoupila i mladoboleslavská Škoda, jeden z největších zaměstnavatelů.

 

V extempore mezi premiérem z ODS a stále asertivnější Top 09 ale zdaleka nejde jen o podporu v nezaměstnanosti. Jestli chce Nečas s tímhle kabinetem dojít aspoň pro důvěru do sněmovny, měl by rychle ukázat, že premiér je první mezi ministry, ne naopak. S tiskovými zprávami to půjde jen těžko. Navíc ještě pár podobných ústřelů a zablokují odboráři Prahu. Premiér se pak ani nedostane do práce!