Spevák Wyclef Jean s dcérou prichádza k volebnej komisii.

Spevák Wyclef Jean s dcérou prichádza k volebnej komisii. Zdroj: čtk

Raper Wyclef Jean kandiduje na prezidenta Haiti

„Oznamuji, že rozjíždím prezidentskou kampaň a ucházím se o post prezidenta Haiti,“ řekl v noci ze čtvrtka na pátek v pořadu Larryho Kinga newyorský raper Wyclef Jean. Ne, nebyla to variace na text jeho slavné písně Kdybych byl prezident. Zpěvák, jenž se proslavil jako člen skupiny Fugees a také spoluprací se Shakirou, to myslel smrtelně vážně. Pokud by byl trojnásobný držitel ceny Grammy zvolen, pak by se stal první hiphopovou celebritou v čele státu.

 

Volby se na Haiti, v zemi, která se stále potýká s následky lednového zemětřesení, při němž zahynulo 230 tisíc lidí, budou konat v listopadu.

 

 

Hudebníkovi bude konkurovat bývalý diplomat Garaudy Laguerre a Raymond Joseph, současný velvyslanec Haiti v USA. Ten je, mimochodem, Jeanovým strýcem.

 

Sotva čtyřicetiletý raper a producent však těží ze světové popularity, ostatně vysloužil si už i přezdívku Bob Marley Haiti. Pro chudé krajany je symbolem úspěchu. Na Haiti však většinu života nežil, jeho rodina se do New Yorku odstěhovala, když byl ještě dítě. Kromě jeho fanoušků pro něj budou hlasovat i ti, co doufají, že by díky star Jeanova formátu do zpustošené země mohly přitékat další a další peníze z USA.

 

Ostatně Wyclef Jean začal se sbírkami na Haiti ihned po katastrofě. Zničenou zemí pak před televizními kamerami procházel houpavým krokem a „rozdával“ luštěniny. Nyní svlékl bílý nátělník, oblékl se do saka a v interview pro magazín The Time prohlásil, že by chtěl následovat umělce-prezidenty, jako například Václava Havla a někdejšího herce Ronalda Reagana.

 

Stačí ale jen převléct nátělník a kalhoty? Komentátoři se na popovou celebritu v čele státu netváří. A i v pořadu Larryho Kinga se raper musel zpovídat z toho, jakou že to má kvalifikaci, aby mohl stanout v čele státu. „Jakou mám kvalifikaci? ... Když se podíváte dvě stě let zpátky, lidé na Haiti jen trpěli. Hlas pro Wyclefa Jeana znamená zvolit si něco nového,“ odpověděl klidně, kýval se ale při tom tak, jako by se přemáhal, aby to vyjádření nezarapoval. Škoda že kameraman zabíral jen jeho hlavu.

 

Země už před živelní katastrofou patřila k nejchudším na světě, už tehdy se utápěla v chaosu. „Pokud se Wyclef Jean stane prezidentem, pak to bude pro Haiti jako další zemětřesení,“ řekl Timesům haitský volič Steve Burr-Renauld.