"Tohle se vám, pane premiére moc povedlo," hodnotí slova Miloslava Kalouska David Rath. Kalousek rozpoznal v inspiračním zdroji ČSSD "chlív", což mu Rath oplácel tím, že odhaloval jistý koníček předsedy strany. "Lepší do chlíva než do lihovaru, kam vy často chodíte, pane předsedo."

"Tohle se vám, pane premiére moc povedlo," hodnotí slova Miloslava Kalouska David Rath. Kalousek rozpoznal v inspiračním zdroji ČSSD "chlív", což mu Rath oplácel tím, že odhaloval jistý koníček předsedy strany. "Lepší do chlíva než do lihovaru, kam vy často chodíte, pane předsedo." Zdroj: ČTK

David Rath: Pusťte nám ještě žilou, pane doktore

Středočeský hejtman David Rath je opravdu jedinečný, ne že ne. Jako jediný v zemi žije s více partnerkami a jako jediný taky bude lidem dál proplácet zdravotnické poplatky. I když na ně nemá peníze.

 

Je to trpká sága, již si nezasloužíme vidět až do konce. Zrušením poplatků ukradla Paroubkova ČSSD krajské volby 2008 a se stejnou třídní mantrou chtěla zválcovat i dvoje následující: do Europarlamentu a do sněmovny. Oboje prohrála, tedy nebereme-li za vítězství odchod do opozice, nulový koaliční potenciál strany a rekordně zadluženou kasu.

 

Zdravotnické poplatky byly podvodným trikem Jiřího Paroubka, jestli na tohoto béčkového řvouna s obarvenými vlasy a zpocenou tváří ještě pamatujete. Nejdřív jimi chtěl uplatit své hloupější voliče, jimž na náměstích rozdával pivo, klobásy a Michala Davida, a poté protizákonné úplatky zaplatit z peněz svých chytřejších nevoličů. Prostě by nám ukradl další daně či jiné odvody, na které stejně vždy pohlížel jako na vlastní peníze.

 

Plán naštěstí nevyšel. Díky Paroubkově oranžové nirváně tak nyní bankrotuje pouze Lidový dům, a ne celá země. A v této situaci jedete autem a v rádiu slyšíte, že jediný Rath se nevzdá a dodrží svůj volební slib, který slušně vydělávající Středočechy už stál 120 miliónů korun.

 

Rath je současně jediný, kdo si stále nechce přiznat, že veškeré propočty, kolem nichž se kdy jen mihl buřtekonom Paroubek, jsou naprostá hausnumera. Lépe to s čísly uměl i Stanislav Gross, jak bohužel víme.

 

Kraj nemá na poplatky peníze, Rath ale naivně spoléhá na to, že o jejich proplácení nebude žádat tolik lidí. Asi stejně, jako když před časem spoléhal na to, že tolik dětí nebude využívat bezplatné autobusy …. Samozřejmě že to skončilo mnohamiliónovou dírou.

 

Rath by udělal nejlépe, kdyby lidem prostě řekl pravdu: nic není zadarmo. Celých těch pět let s Paroubkem bylo jen špatný vtip, který právě skončil; bývalý kápo ČSSD se smaží v pekle a stejně tak jeho plačtivý pucflek Jaroslav Tvrdík. Všichni jsme se zasmáli, o tom žádná. Na expředsedovo růžové období, křest knihy v Monarchu tuplovaný vraždou či slavnou rozvahu o osobních příjmech a výdajích, co moc nehrály, nikdy nezapomeneme.

 

Rath má i výhodu. Bývalého člena ODS, jenž vždy uměl vytřískat soukromě ze zdravotnictví slušné peníze, jen málokdo podezříval, že těm oranžovým bludům fakt věří. Tak hloupý zas není. Navíc v Lidovém domě už ho nechce vidět ani uklízečka.