Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Zdroj: Blesk - Jiří Černohorský

Faux pas na vládě: Schwarzenberg nedodal text

Vláda Petra Nečase měla na svém středečním zasedání i první verze svého programového prohlášení, do kterého jednotlivé části dodala všechna ministerstva. Až na jedno. Chyběl text o zahraniční politice od Karla Schwarzenberga.

 

Premiér Petr Nečas na včerejší tiskové konferenci poznamenal, že „novináři by se divili, kdo teze neodevzdal“. Další ministr jeho vlády Reflexu řekl, že „sice chyběly podklady o zahraniční politice, ale žádný fatální problém to není.“ Jeho slova pak potvrdil i samotný Schwarzenberg: „Byl jsem na služební cestě v Afghánistánu a přiletěl jsem až nad ránem, nestihl jsem text podepsat, ale už je hotový a návrh programového prohlášení byl doplněn,“ řekl šéf české diplomacie.

 

Někteří zaměstnanci ministerstva zahraničí ovšem považují tuto situaci za příklad toho, jak ministerstvo sídlící v Černínském paláci po změně ministra funguje. „Pan Schwarzenberg vyhodil minulé úterý v průběhu několika hodin všechny náměstky i některé ředitele odborů. Panuje zde chaos. Některé věci pak na veřejnost mohou působit až trapně, tak jak je to s nedodáním podkladů do programového prohlášení vlády,“ sdělil jeden ze zaměstnanců ministerstva, který si nepřál být jmenován.

 

I podle mnoha odborníků je sice Karel Schwarzenberg populární a zdatný politik, ale „úředničina“ není jeho silnou stránkou. Projevovalo se to už v době, kdy byl ministrem kabinetu Mirka Topolánka.

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz