Řidič lancie na místě zemřel

Řidič lancie na místě zemřel Zdroj: Foto - Jana Ulrichová

EU umí všechno. I snížit počet mrtvých na silnicích

Vymyslete si problém a úředníci Evropské komise ho vyřeší. Jeden z posledních nápadů (přiznejme, že v jádru správný) je snížení počtu mrtvých na silnicích starého kontinentu do roku 2020. Ovšem způsob, jakým Brusel tuto vážnou věc „vyřeší“, je velmi pozoruhodný.

 

Nebude totiž muset moc dělat, jen zaměstná zbytečně další úředníky za hodně vysoké platy. Počet mrtvých na evropských silnicích totiž klesá už deset let a Evropská komise tak nebude mít k naplnění svého nápadu daleko. Počet lidí, kteří zemřeli na silnicích Unie, se navíc snižuje v úplně všech 27 zemích. Samozřejmě v každé jiným tempem. V Lotyšsku to bylo za poslední dekádu o 54 procent, ve Španělsku o 50, v Německu o 40 a v Česku přibližně o třetinu. Průměr EU je 36 procent.

 

Co tedy bude za peníze evropských daňových poplatníků bruselská byrokracie příštích deset let dělat, aby snížila počet mrtvých na silnicích? Zajistí lepší bezpečnostní opatření pro nákladní a osobní automobily, vybuduje bezpečnější silnice, zaměří se na vývoj inteligentních vozidel (Jak? To přece mohou dělat pouze firmy auta vyrábějící). Zvýší také kvalitu v procesu udělování průkazů a výcviku či nově se zaměří na motocyklisty. A nejkouzelnější závazek je, že Unie bude „lépe prosazovat“ všechna opatření.

 

Evropská komise se tedy rozhodla udělat úplně to samé, co už dávno dělají vlády a úřady všech členských států. Ani o krok víc. Hlavní v Bruselu je, že se vykáže nějaká činnost a dobře se to vše zaplatí. Z poplatků členských zemí.