Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Politici oživili Kaplického chobotnici. Populismus poráží rozum

Někteří politici nové vládní koalice ještě ani pořádně neusedli do svých křesel a už vytáhli populistický trumf toho nejsilnějšího kalibru – opět chtějí stavět Kaplického knihovnu. Není to dobrý nápad, protože pokud se bude realizovat, daňoví poplatníci zapláčou.

 

Přestože zejména TOP 09 a Věci veřejné neustále hovoří o šetření, tak v těchto dnech začali opět podporovat Kaplického chobotnici bez ohledu na to, kolik by projekt stál. A podle jiných staveb lze usuzovat, že politici o skutečných nákladech lžou.

 

Bývalý ředitel národní knihovny Vlastimil Ježek dlouho tvrdil, že na novou národní knihovnu jsou vyčleněny dvě miliardy korun. Existují ještě? S úspěchem lze o tom pochybovat. Přitom ty dvě miliardy byla původní kalkulace v cenách z roku 2004. Od té doby se odhad postupně měnil na 3,5 miliardy, pak na pět. Odborníci však odhadují celkové náklady spíše na šest až osm miliard. Kde je stát vezme? Na to odpověď vůbec nikdo nedává.

 

Není také známo, kde by knihovna měla stát, proč by tam měla stát, co bude v jejím okolí a někteří uznávaní architekti nejenom nadále pochybují o regulérnosti výběrového řízení, ale i o skutečné funkčnosti Kaplického projektu.

 

Jenže veřejnost se do Kaplického projektu většinově zamilovala. Proto se politici fanfaronsky opět pustili do boje za Kaplického knihovnu. A zdravý rozum jde opět stranou.