Klaus

Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Václav Klaus: Hlavně žádnou revoluci!

Po dlouhé době jsem sledoval nedělní Otázky Václava Moravce. Znovu potvrdily, že největší legraci si s ČT stále užijeme, když ČT žádnou legraci neplánuje. Především ze dvou důvodů.

 

První vrchol přišel hned na začátku pořadu, kdy režie pustila záznam z prezidentského jmenování vlády. Musím Václava Klause pochválit, zraje jak Václav Klaus: ten hlas, postoj, dikce... Svým způsobem připomíná nejlepší klauny na vrcholu: vždycky, když už si myslíte, že vás nemůžou ničím překvapit, sundají vás následujícím výstupem ze židle.

 

Klaus totiž mimo jiné popřál nové vládě i to, aby zaprvé neprováděla žádnou revoluci a zadruhé, aby navázala na dobrou práci vlád předchozích. Snad jen neměl svůj den, ostatně bylo třináctého. Možná byl v péči lékařů, možná v péči Ladislava Jakla. Možná zrovna myslel na něco o klimatu. Protože revoluci - včetně padlých hlav – potřebujeme, a to hned na několika frontách: sociální, důchodové, zdravotní, protikorupční...

 

Mezi řádky Klausovi rozumím: ješitně si střeží auru největšího českého reformátora, samozřejmě hned po Stanislavu Grossovi. Ironií osudu jde totiž o revoluce, k nimž právě on nikdy neměl odvahu. A to přesto, že se těšil až patologické podpoře lidí, z nichž málokdo tušil, že například „převzít odpovědnost za svůj zasloužený odpočinek v důchodu“ ve skutečnosti znamená nikdy do důchodu neodejít a zemřít na lodi pro bezdomovce.

 

A navázat na práci předchozích vlád? Hmm! Jak znám prezidenta, jistě myslel těch svých. A když ne, tak kterých? Té Fischerovy, jež vládnutí pouze předstírala? Nebo té Topolánkovy, která padla? Anebo snad té Paroubkovy, jež nikdy neměla vzniknout?

 

Pozadu ovšem nezůstal ani čerstvý premiér Petr Nečas. Nevím proč, ale mám z jeho vlády ještě před jejím vládnutím dojem, že ji ve skutečnosti vede Miroslav Kalousek, samozvaný správce státní kasy. Nečas nás v TV ujistil, že ho prý ujistil nový ministr dopravy Vít Bárta, že jeho prý ujistili lidi z jeho bezpečnostní agentury ABL, které vyslal na ministerstva coby náměstky, že....

 

Že co vlastně? Že je to všechno tak, jak už delší dobu víme, že to je: že spolek VV, jemuž ve volbách dobrovolně propadlo téměř jedenáct procent svéprávných občanů, je politické hobby skutečného šéfa ABL, jenž celou tuhle legraci platí i řídí – Víta Bárty. A když ji zrovna neřídí, prohání se v maserati bez značky nebo parkuje, kde nemá.

 

Nečasova chyba je, že hned v první přímé konfrontaci s tímto Napoleonem s policejním titulem ukázal velkou slabost, když ho nechal chovat se, jak je zvyklý. Protože později už nic nezmění.