hvezda

hvezda Zdroj: archiv

Strašidla a duchové ve službách KGB

Když sovětský parapsycholog L. L. Vasiljev předložil koncem 50. let Akademii věd SSSR důkazy, jak vznikají strašidla a duchové, nevěděl KGB, zdali ho má zatknout hned, nebo až potom. Nejdříve bylo obvinění definováno „jako šíření nesocialistických bludů“. Odůvodnění bylo snadné. Ani Marx s Engelsem, ani Lenin o nějaké revoluci duchů a strašidel nehovoří.

 

Parapsycholog měl štěstí, že se spisek dostal na stůl šéfovi Hlavní správy rozvědky (GRU) Ivanu Serovovi (1958–63). Ten na rozdíl od KGB viděl ve vyvolávání duchů jakési netušené šance. Pověřil tedy Vasiljeva, aby vypracoval tajný plán, jak použít parapsychologických jevů proti „třídnímu nepříteli“. Vyvolávač duchů nelenil a pustil se do práce.

 

V roce 1966 předal Pjotru Ivašutinovi (nástupce Serova 1963–86) badatelský rukopis celkem o 124 stránkách skládajících se z osmi dílů. Onen ducholog tam prostě upozorňoval na všechno, co by mohlo GRU zajímat. V první řadě šlo o telepatii. Název pochází ze starořečtiny – „tele“ = vzdálený a „pateia“ = cítění. Tedy jakýsi pocit na dálku. Obrazy duchů a strašidel vyvolávají prý elektromagnetické vlny šířením elektromagnetických signálů vznikajících v lidském mozku. To prý lze provádět na nekonečnou vzdálenost, tedy i z kosmu na naši planetu. Zjeví-li se nám strašidlo, jde patrně o „paranormální komunikaci“ z vesmíru, kam kdysi odlétla duše zemřelého, když se oddělila od „hmoty“, tzn. od těla. Jedná se o komunikaci nevysvětlitelnou známými zákonitostmi. L. L. Vasiljev dokončil svoji práci roku 1966 slovy: „Dělal jsem, co jsem mohl, ať se někdo pokusí udělat více!“ Hned nato za záhadných okolností zemřel. Údajně snědl houby obohacené muchomůrkou zelenou. Ta se dá jíst sice také, ale jenom jednou.

 

Na přání vedení GRU nastoupil na jeho místo zkušený vyvolávač strašidel a ducholog I. M. Kogan. Jeho úlohou bylo matematicky zobrazit působení elektromagnetických vln při paranormálních komunikacích. Dále chtěla GRU vědět, jak využít této psychotechniky ve „studené válce“ proti USA. Kogan vytvořil v letech 1966–70 celkem sedmnáct matematických vzorců, jak srazit USA na kolena. Byly podniknuty desítky telepatických pokusů na vzdálenosti několika tisíc kilometrů, které se prý ukázaly minimálně z 87 % jako úspěšné. Teď šlo pouze o to, jak duchy a strašidla přimět k tomu, aby pracovali coby vyzvědači ve prospěch sovětské GRU proti USA. Šlo to ztuha a již se ozvali první reptalové.

 

Do čela pochybovačů se postavil mezinárodně uznávaný sovětský ducholog Dr. Eduard Naumov. Vůči Koganovi měl značné výhrady. Aby bylo možno projekt proti USA úspěšně provést, bylo by nutné nasazení obrovského množství strašidel. Ta jsou ovšem dosavadními prostředky parapsychologické komunikace nekontrolovatelná. Pokusy, jež prováděl Kogan, byly uskutečňovány na Zemi, ale pakliže byly pokusy přeorientovány do vesmíru, nedařily se.

 

Elektromagnetické vlny byly příliš pomalé, a tím — při překonávání kosmických dálek měřených světelnými léty — prakticky nepoužitelné. Podle Vasiljeva přicházejí duchové z vesmíru, a proto je nutné zaměřit paranormální komunikaci tímto směrem. Naumov proti tomu namítal, že elektromagnetické vlny jsou tak slabé, že je nelze ani měřit. Aby je bylo možno použít ve vzdálenostech vesmíru, musela by být jejich síla alespoň tisícinásobná.

 

Sovětský Výbor státní bezpečnosti (KGB) vyřešil spor celkem rychle. Dr. Eduard Naumov byl roku 1974 zatčen. Při mučení se přiznal. Ano, byl ve „spojení“ s mimozemskými civilizacemi. „Vyzrazoval“ jim dokonce sovětská státní tajemství a navigoval ufony, aby přistávali v Arizoně a Nebrasce. Dokonce se „pokoušel“ zavléct SSSR do hvězdných válek. KGB mu ovšem tyto rejdy zatrhl. Dostal dva roky nucených prací na Sibiři. Tam přišel na jiné myšlenky.

 

Nejznámější sovětský psychiatr, Andrej Sněšněvskij, doporučil KGB a GRU provinilého trestance po propuštění již dále v oblastech parapsychologie nezaměstnávat. Prý získal místo v jednom moskevském hotelu, kde myl nádobí.

 

I. M. Kogan směl duchařit proti USA i nadále. To však netrvalo příliš dlouho. Jednoho dne byl odvezen do blázince. Diagnóza: nadprůměrná pomatenost, agresivita vůči okolí, kouše!