VV

VV Zdroj: archiv

Věci veřejné a jejich demokratický analfabetismus

Věci veřejné demonstrují svůj demokratický analfabetismus. Konkrétně řečeno: ukazují, že nemají ani páruo tom, jak fungují demokratické instituce. Třeba referendum.

 

Banner, kterým johnovci zvali na své stranické referendum o tom, zda mají VV vstoupit do koalice, je dobrou ilustrací toho, co referendum není a jak nemá žádná demokratická instituce fungovat. Radek John sice svolává na referendum - to jest dává najevo, že rozhodnou voliči - ale ve skutečnosti už těm voličům od samého začátku říká, JAK mají volit.

 

VVVV|archiv

 

Jediné, co tomu chybí, je malá hvězdička u NE a dole pod tím malým písmem napsáno, že kdo volí ne, bude propříště jako volitel - véčkař - vyškrtnut ze seznamu.

 

Když jsem Johnův banner studoval, napadlo mě, že bych mohl Věcem veřejným pomoci k prohlubování vnitrostranické demokracie. Proto jim do voleb na příští kandidátku navrhuji vytisknout modifikované hlasovací lístky, aby volič zbytečně nepropadal zmatku.

 

Lístky - seznam kandidátů - by vypadaly takto:

 

1. Radek John

2. Radek John

3. Radek John

4. Radek John

5. Radek John

 

A voliči by navíc, aby té demokracie nebylo málo, mohli kroužkováním určit, kterého z kandidátů posunou na kandidátce dopředu: na nevolitelné místo.