Čím se liším od Mirka Topolánka? Hlavně jsem proti prorůstání byznysu do politiky.

Čím se liším od Mirka Topolánka? Hlavně jsem proti prorůstání byznysu do politiky. Zdroj: Isifa.com

Dušený Topolánek

ODS a ČSSD jako baletky, armáda jako operetní záležitost a Česká lékařská komora jako z pověsti o krysařovi.

 

O místo předsedy Poslanecké sněmovny má zájem ODS. Správně by tedy měla mít o jednoho ministra ve vládě méně, protože post předsedy PS a ministerské křeslo se považují za stejně hodnotné. ODS ovšem uvažuje i o tom, že funkci předsedy by její člen zaujal jen dočasně a poté, co vláda získá důvěru, by ji ODS velkoryse nabídla sociálním demokratům. Vše se prý rozhodne až po víkendovém kongresu ODS. K čemu je dobrý takový balet? Proč si myslí, že vláda a premiér jmenovaní prezidentem nemusí v této situaci dvakrát po sobě dostat důvěru, aby jako na třetího došlo na předsedu PS? Panuje snad v koalici větší chaos, než jak to na první pohled vypadá, a koketují ostatní dvě strany s ČSSD? Nebo pan Nečas chce, aby si představitel ČSSD přilezl nakonec pro funkci po břiše?

 

Miroslav Zahálka, člen představenstva agentury ABL, v níž hraje vůdčí roli Vít Bárta, který za Věci veřejné vyjednává vládu, působí na ministerstvu vnitra jako poradce prvního náměstka Komorouse. Je prý členem skupiny, jež hledá „netradiční řešení snížení sociálních patologických jevů v sociálně vyloučených lokalitách“ (nedala by se tak v minulosti charakterizovat třeba i Charta 77?). Věci veřejné hodlají přelít pro začátek deset miliard z resortu ministerstva obrany do školství. To je pro lid přitažlivé, zároveň se touto cestou postupně stane z armády čistě operetní záležitost a policajti budou mít coby silový resort pré. Jistě, policie a armáda jsou nesouměřitelné, ale nezapomínejme, že jsme v podstatě banánová republika, i když máme obdivuhodné demokratické tradice, sahající až k husitství (a banány u nás bohužel nerostou). A dále: strany trojkoalice se dohodly, že uvolní tzv. náhubkový zákon a média budou moci opět přetiskovat všechny policejní odposlechy, k nimž se dostanou, za podmínky, že veřejný zájem převáží nad zájmem soukromým. O tom, zda opravdu převážil (teď už jen rozvíjím, jak by to mohlo jít dál), rozhodne ministr vnitra, který také médiím vhodné odposlechy pod rukou přihraje. Vnitro bude odposlouchávat preventivně všechny otravné remcaly, opoziční, žurnalistické atd., a když z odposlechu vyplyne něco nekalého a kompromitujícího, sexuální aféry, protilidové výroky apod., poskytne to loajálním novinám (monopol by mohla mít MfD), jež to s chutí zveřejní. Pan Kmenta pak za to dostane Nobelovu cenu za literaturu (pokud taková existuje). Budeme si muset na novou situaci zvyknout, naštěstí až tak moc nová zase nebude.

 

Senátor Dryml dnes v Právu pokračuje v tažení za obrodu vedení ČSSD. Obroda by měla spočívat mj. v tom, že on zaujme jedno z předních míst, ne-li to nejpřednější. Pokud je ČSSD opravdu takovým společenstvím, že by tam dr. Dryml mohl získat nějakou popularitu, zaslouží si to důkladnou odbornou analýzu (sociologickou a psychoanalytickou).

 

V ODS probíhá jakési dušení Topolánka. Na jednu stranu ho chtějí pacifikovat, aby straně příliš neškodil, na druhou ho pozvali na víkendový kongres mailovou pozvánkou, jakou se zvou druhořadí přívrženci strany. Topolánek chtěl pronést zprávu předsedy, na což by vlastně měl nárok, protože byl předsedou značnou část uplynulého období. Zdá se, že tato představa se novým, čistým ve vedení ODS příliš nezamlouvá. Expředseda dal najevo, že již nebude mlčet, učinil tak dopisem, jehož text zatím není znám. Stejně není známa zmíněná zpráva o uplynulém období, mohla by být docela zábavná a velmi informativní.

 

Česká lékařská komora a její předseda Kubek, zjevně inspirováni pověstí o krysařovi z Hammeln, se pokoušejí vyvést ke konci roku z ČR všechny lékaře, pokud nedostanou platy srovnatelné s tím, co má prezident Klaus (nebo o něco málo menšími?) Pan dr. Kubek je věrný fámulus a žák dr. Ratha, byl bych rád, kdyby se nějak prokázalo, že tempora mutantur a že tahle vláda je přece jen o něco silnější než ta Topolánkova. Podle toho, jak se k věci vyjadřovali zdravotní experti koaličních stran, to zatím na to nevypadá.