Radek John na jednání s ODS, ilustrační foto

Radek John na jednání s ODS, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Protikorupční testy veřejné

Provokace u Věcí veřejných, Bohuslav Sobotka u Václava Moravce a justiční mafie u soudce Cepla.

 

Slovenský premiér sice vyhrál volby a dosáhl nejlepšího výsledku v krátké historii své strany, ale není mu to moc platné, protože koaliční potenciál jeho strany mu neumožňuje sestavit vládu. Naproti tomu nejsilnější opoziční politická strana SDKÚ tratila (jenže nejspíš tím, že přes 12% hlasů na sebe přitáhla nová liberální strana Svoboda a Solidarita, která se rovněž nechystá na koalici s Ficem (obě strany mají dohromady skoro 28% hlasů, Smer skoro 35%). Podobná situace byla u nás před pár měsíci, kdy Paroubek triumfoval. Prezident Gašparovič sice Fica pověřil sestavením vlády, je ale v podstatě vyloučené, že by ji Fico sestavil. Slovenskými volbami se zabývá náš dnešní komentář.

 

Nedělní Otázky Václava Moravce proběhly sice v duchu sporů mezi Bohuslavem Sobotkou a představiteli tří vlád budoucí koalice, ale přesto v o hodně civilizovanější atmosféře než jak jsme byli v posledních šesti letech zvyklí. I kdyby se změnilo jen to, stal by se život v ČR (aspoň v politické rovině) o něco snesitelnější. Jednou ze sporných otázek hned na začátku bylo, zda má ČSSD nárok na místo předsedy Poslanecké sněmovny. Blíže o tom naše dnešní glosa.

 

Věci veřejné chtějí zdanit hazard a ze získaných peněz pak financovat sport. Klaus před časem vetoval zákon, podle něhož měli mít právo o hernách rozhodovat starostové obcí, v nichž jsou zřízeny (zákon tím padá pod stůl, protože sněmovna skončila a musel by se projednávat znovu od začátku). Necítím se být odborníkem na tuto oblast lidského konání, zaráží mne jen, že po překročení českých hranic směrem z (bývalého) Západu má člověk dojem, že vjíždí do velkého zábavního parku, kombinovaného s perským trhem a bordelem. Nepřipadá mi to úplně normální, i když to může být dosti výnosné.

 

Vládu na Slovensku nesestavuje jen Fico, ale i Petr Uhl. Bude to trojkoalice Smer – Svoboda a solidarita – Most-híd. Každá jiná vláda by se totiž do roka a do dne rozpadla. Protože Petr Uhl nemá pověření od prezidenta Gašparoviče, nejspíš neuspěje, a pak bude zajímavé sledovat, nakolik se jeho kozinovská věštba naplní (i minulé slovenské koalice před Ficem vypadaly dost vratce a přitom prokázaly nečekanou životnost).

 

Věci veřejné buď chystají nebo provádějí testy na protikorupční testy svých poslanců. V MfD píšou o tom, jak poslankyni Andrýskové, u níž se má práskání podezřelých případů soustřeďovat, volal vyděšený kolega, že byl protikorupčně testován. Poslankyně ho uklidnila. O test tentokrát nešlo (nýbrž zřejmě naštěstí o skutečnou korupci, doplňuji; poslanec se tedy nemá čeho bát a může jít rovnou na věc – nebo snad ne?).

 

Soud (tedy soudce Cepl) rozhodl, že se bývalá nejvyšší státní zástupkyně nemusí omlouvat za označení justiční mafie, jímž poctila své kolegy v oboru. Pokud bych se já dostal dr. Ceplovi do rukou, raději se hned přiznám (bez mučení, jak se česky říká).

 

Bohumil Doležal, bohumildolezal.lidovky.cz