Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: Tomáš Třeštík

Velká jízda „politické mrtvoly“

Zatímco se bude vítěz slovenských parlamentních voleb Robert Fico zoufale pokoušet sestavit vládu, druhá v pořadí Iveta Radičová bude moci v klidu sbírat síly. Fico, její velký odpůrce, velmi pravděpodobně neuspěje - a pak přijde její velká chvíle. Bude vládnout.

 

Významná slovenská socioložka a druhdy neúspěšná kandidátka na prezidentku, která po smrti manžela přijala politiku jako výzvu, dokázala ve volbách získat víc než patnáct procent hlasů. A tak, jak ji mnozí odepisovali po neúspěšné kandidatuře na slovenskou prezidentku a následném skandálu s hlasováním v parlamentu, který vedl k její rezignaci na post poslankyně, před ní dnes ti samí musejí smeknout. SDKU-DS, dříve Dzurindovu stranu zatíženou korupčním skandálem, zvedla ze dna a dostala do pozice, z níž povede Slovensko.

 

Jiný příběh

„Tu noc, kdy jsem před víc než rokem složila mandát v parlamentu, mi přišla nabídka nastoupit na Yaleskou universitu. Můžu si vybírat, kde budu přednášet, chci dopsat další knihu, dělat další projekty. Konečně jet lyžovat. Ale ještě mám páru a dech dělat i jiné věci. Nestala jsem se prezidentkou, udělala jsem chybu při hlasování a musela odejít z parlamentu; někteří to vyhodnotili tak, že jsem politická mrtvola. Toto je jediný správný legitimní způsob návratu do politiky. A tak to chci,“ řekla Iveta Radičová letos v únoru Reflexu a jak řekla, tak udělala. Ihned poté, co v sobotu volební komise potvrdila výsledek parlamentních voleb, dala světu jasně a nahlas na srozuměnou, co bude dál – a jednoznačně odmítla spolupráci s Robertem Ficem: „Vystoupili jsme před voliče jako alternativa; byl by to podvod na voličích. Nabízeli jsme jim ve volbách jiný příběh."

 

Příběh, který slíbila, začne psát spolu s novou stranou maďarské menšiny Most-Híd, s uskupením, které vede někdejší lídr promaďarské SMK Béla Bugár a které si připsalo přes sedm procent hlasů. Nezanedbatelnou roli v Radičové kuse pro slovenské voliče bude hrát také Richard Sulík. Kdysi student ekonomie, který „vymyslel“ daňovou reformu pro Dzurindovu vládu, později hlavní bratislavský popelář, dnes lídr jediné neparlamentní strany SaS, která volbami úspěšně prošla. Získal pro ni přes dvanáct procent.

 

Iveta Radičová, kdysi otevřená a velmi aktivní kritička Vladimíra Mečiara – předsedy LS-HZDS - zazářila ve volbách, kdy se onen kdysi obávaný, později vysmívaný a poslední roky skomírající samec Vladimír Mečiar se svou stranou do parlamentu vůbec nepropracoval. Další Ficův vládní partner, SNS, se do něj dostal s odřenýma ušima. Slovensku bude vládnout dosavadní opozice. Byť to s devětasedmdesáti ostrými opozičními hlasy nebude mít snadné.


První slovenská prezidentka

Letošní parlamentní volby na Slovensku jsou vítězstvím demokratický stran a z hlediska figur ve hře také jednoznačným osobním triumfem Ivety Radičové. Ti, kteří po jejím parlamentním přešlapu, kdy musela na post poslankyně rezignovat, tvrdili, že Radičová je politická mrtvola, se spletli. Možná budou svědky toho, že se v příštích týdnech stane slovenskou premiérkou. Na otázku, jestli se bude chtít i po prohrané volbě před rokem a půl stát příští slovenskou prezidentkou, Iveta Radičová v únoru odpovídala: „Teď je příliš mnoho neznámých, my sociologové tomu říkáme proměnné. Mám před primárními volbami na leadera SDK DS, netuším, jak dopadnou. Máme před parlamentními volbami. Nic není jasné. Když Bůh dá, bude síla, energie, vůle, když mi občané opět projeví důvěru, tak ano, budu znovu kandidovat na prezidenta.“

 

Proměnné jsou zřejmé. Ti, kdo si po prohraných prezidentských volbách přáli, aby se z toho Radičová už nevzpamatovala a už nikdy ji něco takového nenapadlo opakovat, ti se před ní teď budou muset mít na pozoru. Když se jí totiž bude chtít a nedopustí se velké politické boty, může se za pár let s přehledem stát první slovenskou prezidentkou.

 

Únorový rozhovor s Ivetou Radičovou si můžete přečíst v placené zóně.