Milan Jančík: Nikdo není tak dobrý jako já!

Milan Jančík: Nikdo není tak dobrý jako já! Zdroj: Stanislav Krupař

Nezmar Jančík

Neudolatelný starosta, vratká koalice a útok na vedení ČSSD.

 

Jednání o koaliční vládě pokračují poměrně rychle („devítka“ dnes zasedala od šesti hodin od rána). Zatím se dohodli (zjevně rámcově) na snížení imunity poslanců a senátorů, snížení platů ústavních činitelů a pracovníků justice, na zavedení školného, „zeštíhlení“ vlády a na tom, že funkci předsedy sněmovny si koalice nejspíš ponechá (asi existuje dost velká poptávka po pohodlných seslích). Poté, co projevili dobrou vůli a ochotu jednat o tom, že by ji zastával sociální demokrat, prohlásil Bohuslav Sobotka, že ČSSD má na funkci nezpochybnitelný nárok a napadl při té příležitosti Věci veřejné a Johna. Zároveň oznámil, že ČSSD podá návrh zákona o přímé volbě prezidenta, o obecném referendu a o poplatcích u lékaře. Smyslem je zjevně vrazit klín mezi koaliční strany (všechny ty věci měly v programu Věci veřejné), případně dokázat veřejnosti nevěrohodnost této strany. ČSSD se chystá provozovat paroubkismus bez Paroubka. Je otázka, jakou mají reálnou šanci koalici, která může být křehčí, než jak na první pohled vypadá, rozbít ještě dřív, než vznikla: frontální útok nevypadá jako příliš produktivní taktika.

 

Senátor Dryml zaútočil na vedení ČSSD. Nejen Paroubek, ale i jeho nejbližší spolupracovníci musí vyvodit osobní zodpovědnost z volební porážky. Pan senátor žádnou odpovědnost nemá, poté, co se pokusil neúspěšně dobýt královéhradecké hejtmanství, ho tamější sociální demokraté s Paroubkovou podporou uzemnili do senátorského křesla. Pan Dryml žádá teď volební sjezd už v září a pro sebe post místopředsedy strany (dá se tušit, že předsedou by měl být jeho přítel Rath, ale ten byl s Paroubkem jedna ruka a na výsledku voleb se podepsal velmi výrazně). Sobotka označil Drymlovu výzvu za kontraproduktivní. Je přinejmenším hodně předčasná, je těžké si představit, že by zrovna teď existovala v ČSSD nějaká výrazná podpora pro pány Drymla a Ratha.

 

Starosta Prahy 5 Jančík je skutečný nezmar. Už sice oznámil, že na podzim nebude kandidovat do zastupitelstva na Praze 5, ale „odvolání“ z místa starosty se mu podařilo opět zabránit. Přitom pan starosta působí jako spolehlivý generátor hlasů pro TOP 09 v podzimních komunálních volbách. ODS to s personální očistou nebude mít příliš lehké.

 

Martin Weiss v pozoruhodném článku v dnešních LN upozorňuje na mimořádnou vratkost nynější koalice: ODS a TOP 09 zápasí o totéž místo na politické scéně, a to je ze své povahy boj na život a na smrt, a Věci veřejné jsou strana zcela netransparentní a nespolehlivá (nespolehlivost patří k její podstatě). Zdá se ovšem, že nevzal úvahu to, co tyto strany bude držet pohromadě: totiž politika nynější opozice, paroubkismus bez Paroubka. Momentálně se pan Sobotka pokouší donutit Věci veřejné až k pláči. Získat někoho tím, že ho přiměji k bezpodmínečné kapitulaci, není dobrý začátek nějaké budoucí spolupráce. ČSSD dělá politiku, na kterou aspoň zatím nemá.

 

Bohumil Doležal, bohumildolezal.lidovky.cz