Predseda SMK Pál Csáky na TB po skončení rokovania s predsedom Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku Bélom Markóom ukazuje volebný leták strany Most-Híd.

Predseda SMK Pál Csáky na TB po skončení rokovania s predsedom Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku Bélom Markóom ukazuje volebný leták strany Most-Híd. Zdroj: SITA

Pál Csáky: Slováci i Maďaři mají trianonský komplex

"Slováci ani Češi nemají čisté svědomí," říká předseda Strany maďarské koalice Pál Csáky v plné verzi rozhovoru z dnešního Reflexu.

 

Podivný slovenský zákon o vlastenecké výchově v dubnu popudil maďarskou menšinu. To ale ještě nic nebylo. V květnu to totiž skoro vypadalo, že ve střední Evropě začne válka.

Nová maďarská vláda strany FiDeSz schválila nedávno zákon umožňující Maďarům v okolních státech snadno získat druhé, tedy maďarské občanství. Slováci v předvolebním období rychle reagovali a schválili novelu, podle níž by takovým (nejen) Maďarům bylo občanství odebráno. Co si o tom všem myslí předseda Strany maďarské koalice Pál Csáky?

 

Jak velký vliv měl na maďarský zákon o dvojím občanství slovenský vlastenecký zákon?

Žádný. Podle mého názoru žádný. V Maďarsku to téma dvojího občanství rezonuje už dlouho. Dokonce byla i referenda, byť neúspěšná.

 

Proč FiDeSz s tím zákonem tak pospíchal?

Oni chtěli v prvním kroku změnu ústavy. Například snížení počtu poslanců z 386 na dvě stě. Zároveň s tím, že k tomuto počtu přibude 13 zástupců menšin žijících v Maďarsku. Proto chtěli zase na oplátku dát něco maďarským menšinám v okolních státech. To byla ta myšlenka.

 

Podílel jste se na tom zákonu?

My jsme měli informace, že se takový zákon připravuje. Já jsem byl pro to, aby s tím počkali po slovenských volbách, ale oni již byli rozhodnuti.

 

Takže vy jste se pokusil intervenovat pro zdržení?

Ano, protože slovenská reakce by i tak byla odmítavá, ale možná ne až tak hysterická. Já hodnotím tu slovenskou reakci opravdu jako hysterickou. Oni chtěli jen bez rozmyslu ukázat, že okamžitě reagují.

 

Myslíte, že to nahraje Robertu Ficovi a Jánu Slotovi před volbami?

Pravděpodobně ano. Asi zmobilizují své voliče. Myslím, že ve Slotovi i Ficovi je trianonský komplex, oni chtějí 4. června pochodovat v Komárně a chtějí tam osadit nějakou pamětní tabuli k 90. výročí podpisu Trianonské smlouvy. Považuji to trochu za divné.

 

Nemyslíte, že ten komplex ale mají i Maďaři?

Asi ano, pravděpodobně je to na obou stranách.

 

Jak hodnotíte další maďarský zákon o národní soudržnosti?

Podle mě má ten zákon dát jiný rozměr Trianonské smlouvě. Chce to přepólovat z hlediska Maďarů na cosi pozitivního.

 

Tam se ale píše o tom, že Trianon je největší tragédie.

Mohl bych vám citovat ministra zahraničí USA Roberta Lansinga, který po první světové válce řekl, že Trianonská smlouva byla vedena egoistickými zájmy okolních zemí a mocností. Spojené státy tuto smlouvu taky nikdy neratifikovaly.

 

V tom novém maďarském zákonu je formulace, že Maďaři za hranicemi se dostali do „područí“ jiných států.

Je fakt, že miliónů Maďarů se na to nikdo neptal. Ten krásný wilsonovský princip byl aplikován na všechny, jen ne na Maďary. Moji předkové neměli možnost volby. Hranice vznikaly na základě strategických úvah, a ne na základě národnostní příslušnosti.

 

Příští týden se v Bratislavě koná pochod tolerance na podporu slovensko-maďarských vztahů.

Ano, iniciuje to nevládní sektor.

 

Budete se účastnit?

Asi ne, obáváme se toho, že by Fico a Slota označili akci za zpolitizovanou a že jsme to iniciovali my. Takže asi ne. My s tím sympatizujeme, ale zúčastnit se by asi nebylo nejlepší.

 

Máte obojí občanství?

Ne, já mám jen slovenské státní občanství.

 

A uvažujete teď o tom, že si požádáte o maďarské?

Určitě o tom budu uvažovat, ale až tehdy, když to bude aktuální, to znamená příští rok.

 

I přes hrozbu, že přijdete o slovenské občanství?

Ústava SR mě chrání. Říká, že bez mého souhlasu mi nikdo občanství vzít nemůže. Proto taky považuji slovenský zákon za neústavní.

 

Jaký to bude mít vliv na volby u vašich potenciálních voličů?

Nedovedu to odhadnout, opravdu ne. Je to příliš čerstvé, rezonuje to silně, to je pravda, ale nedokážu ty dopady odhadnout.

 

Souhlasíte s maďarským zákonem o občanství bezvýhradně?

Až na drobnosti ano.

 

Co říkáte námitce, že zákon nesplňuje podmínku trvalého pobytu pro získání občanství?

Nesouhlasím. Na Slovensku je asi 200 tisíc dvojích občanství. Mnoho lidí má slovenské a české. Teď Slovensko musí jednat s ostatními státy, aby o občanství nepřicházeli Slováci v důsledku zákona, který sami přijali. I proto říkám, že slovenský zákon byl uspěchaný a nepromyšlený.

 

Máte signály o tom, že by slovenské opoziční strany po volbách chtěly zákon zrušit?

Paní Radičová do médií řekla, že by udělala nějaké změny, ale spolu jsme o tom jednání neměli. Teď je kampaň.

 

V Česku se o slovensko-maďarském sporu ale mluví možná víc než o samotných slovenských volbách.

Češi mají možná po první světové válce zrovna tak nečisté svědomí jako Slováci, protože to celé zmanažeroval pan Beneš. A ještě jednou — nebylo to na základě principů, jež vyhlásil americký prezident Wilson, že tedy na každý národ bude použit stejný metr. Nestalo se to u Maďarů ani u Němců. A vznikly z toho další problémy.

 

Máte nějaké komentáře od českých politiků?

Můj problém je, že mám velmi mnoho kontaktů na české politiky, ale skoro všichni teď po volbách vypadli. Avšak znám dlouho i pana Schwarzenberga, který je vlastně vítězem českých voleb, ještě jsme o tom však nejednali. Teď má politická scéna v obou zemích jiné problémy.

 

Myslíte si, že mohou mít české volby na slovenské nějaký vliv? Nabízí se dost paralel. Vysoké preference levice, o všem bude nakonec zřejmě rozhodovat to, zda se menší strany dostanou do parlamentu.

Já si nemyslím, že by to mělo mít přímý vliv. Přitom bych ale přivítal, kdyby Robert Fico dopadl tak jako čeští sociální demokraté. A ano, malé strany budou zřejmě sehrávat rozhodující roli.

 

A co vaše soupeření se stranou Most, která se od SMK s bývalým předsedou Bélou Bugárem oddělila?

Samozřejmě SMK vyhraje. A Mostu hrozí, že se nedostane do parlamentu.

 

Vy se tak vlastně po volbách můžete stát jazýčkem na vahách, něco jako české Věci veřejné. Můžete být uprostřed mezi pravicovým blokem a levicovým blokem, které bez vás nedají nadpoloviční většinu.

Byl bych velmi rád, kdyby z vás mluvil prorok.

 

Můžete vyloučit, že půjdete s Ficem, i kdyby se Ján Slota nedostal do parlamentu?

Jestli bude jen malá možnost sestavit vládu se SDKÚ a KDH, tak to uděláme. Tyto strany jsou si nejbližší, už si spolu vládnutí vyzkoušely, a Slovensko by takovou vládu při současném marasmu potřebovalo. O jiných variantách budeme uvažovat, jen pokud k tomu budeme donuceni výsledkem voleb. Ale bylo opravdu dobré, kdyby se SNS nedostala do parlamentu. SNS je zlým duchem slovenské politiky, je třeba tuto stranu izolovat, ne s ní spolupracovat. Myslím, že Robert Fico udělal v roce 2006 špatný krok, a navíc se asimiloval. To znamená, že ne že by zušlechtil SNS a ta se stala přijatelnější stranou, ale opačně, celá slovenská politická scéna se zprimitivizovala a začala hrát národní témata dost primitivním způsobem.

 

Na druhou stranu, není možné, že právě proto převezme Smer Roberta Fica voliče SNS?

Já se obávám, že SNS těch osm procent mít bude. Ale řeknu vám, že znám Fica 15 let a nevím, kdo to je. Je dost nevyzpytatelný člověk. Takže nevylučuju, že je to jeho předvolební taktika, a když se SNS nedostane, tak se začne chovat jinak.

 

Když jste vyjmenovával strany možné koalice, tak jste vynechal nováčka, stranu Svoboda a Solidarita.

Měl jsem na mysli jádro budoucí koalice u stran, které spolu již vládly. Ale netajím se tím, že bych tam rád viděl i SaS. Dávám jim tak 50 procent, že se do parlamentu dostanou.

 

Jejich preference jsou ale pravidelně nad 10 procent.

Oni jsou strana založená na komunitě internetových uživatelů. Je něco jiné mít sympatie k takové straně a něco jiného je zvednout se od počítačů a jít volit. Mám o tom pochybnosti. Ale mohla by to být čtvrtá strana v pravicové koalici.

Nicméně na Slovensku mají takové rychle sestavené strany krátkou výdrž. Vždy však sehrály zajímavou a důležitou roli, i když ne moc pozitivní. Strana robotníků Slovenska v Mečiarově vládě, to byla karikatura politické strany. Poslední pak byla ANO Pavla Ruska v Dzurindově vládě. A ta strana se v průběhu vládnutí rozpadla.

 

To je vlastně další podobnost s Českem. Kdybyste se stal součástí vládní koalice, co by byly vaše první kroky?

Napravili bychom zdevastované struktury některých ministerstev, hlavně těch, jež má pod sebou SNS. Za druhé je třeba stabilizovat slovenskou ekonomiku, Ficova vláda se zadlužuje velmi rychlým a nepřijatelným způsobem. A za třetí soudnictví, to je třeba ozdravit.

 

Vy zmiňujete jako jednu z hlavních priorit ekonomiku a zadlužování. Vnímáte vyhrocení slovensko-maďarských vztahů jako možnost zakrýt skutečné problémy?

Myslím, že na Slovensku by teď měla rezonovat tři základní témata. To je ekonomická situace, nezaměstnanost, zadlužování. Druhé téma — korupce, vynutitelnost práva – a třetí problém je vize budoucnosti a jak z toho všeho ven. A o tom se nemluví, místo toho se bohužel mluví o občanství a Trianonu.

 

Tak s těmito tezemi byste mohl kandidovat i v České republice.