Izraelští vojáci se dostali na lodě z člunů a vrtulníků

Izraelští vojáci se dostali na lodě z člunů a vrtulníků Zdroj: EPA, Reuters

Izrael prohrál PR válku

Incident u izraelských břehů byl dobře promyšlenou akcí, na kterou Izrael nedokázal adekvátně zareagovat.

 

„Žijeme na Blízkém východě, na místě, kde se slabým není slitování,“ chválil po zásahu izraelský ministr obrany Ehud Barak vojáky ze zásahových komand. Slova pronášel v době, kdy celá záležitost nabírala rozměr mezinárodního fiaska.

 

Přitom dění na turecké lodi Mavi Marmara nasvědčuje tomu, že nešlo o jednoduchý střet s aktivisty. Celá záležitost se posunula do ideové roviny konfliktu Izrael kontra islám. Zásadním aktérem tu totiž je turecká nadace IHH (Insani Yardim Vakfi, v překladu Fond humanitární pomoci). Právě ji požádala o pomoc nevládní organizace Free Gaza Movement, která už tři roky posílá se střídavými úspěchy lodě do Gazy.

 

„Bylo tam nejtvrdší jádro palestinské agitky, a tak se už při plánování operace mělo počítat s tím, že je nebudou vítat bílými prapory a květinami,“ vyčítá armádě židovského státu prestižní izraelská webová stránka Debkafile. Akci označuje jako zpackanou od naplánování až po samotný zásah. Svědectví vojáků, třeba anonymního kapitána v Jerusalem Post, popisuje událost až jako chaotický úprk elitních těžkooděnců před lynčováním…

 

 

Plnou verzi článku naleznete v tištěném Reflexu 10. června.

 

Tomáš Vlach je redaktorem České televize