Cyril Svoboda oznamuje svou rezignaci na post předsedy KDU-ČSL

Cyril Svoboda oznamuje svou rezignaci na post předsedy KDU-ČSL Zdroj: Blesk - Martin Sekanina

Vyčuranost se někdy nevyplácí

Jeden ze samozvaných hybatelů české politiky Jaromír Soukup, který podle mého zdání loni svrhl Topolánkovu vládu (kdyby nechtěl, Paroubkovi by se to nepodařilo), přikročil nyní k analýze, proč Paroubek prohrál. Na vině byla silně konfrontační kampaň (safra! Jak na to přišel?) a bojkot médií ze strany předsedy ČSSD. Nezbavil se náhodou pan Soukup nakonec Paroubka stejně, jako se před časem zbavil přeběhlice Zubové? (A když jsme u paní Zubové, nemohu se zdržet mimořádné radosti nad tím, že podobně jako ona dopadla celá slavná předvolební koalice ČSSD – KDU–ČSL – zelení v PS, která shazovala Fischerově vládě a zejména ministru Janotovi jeden rozumný návrh za druhým. Nad Svobodou, Paroubkem a Liškou se pomalu, ale jistě zavírá voda. Je velmi příjemné vidět, že vyčuranost se někdy taky nevyplácí).

 

Včera proběhlo několik částečně divokých jednání mezi potenciálními koaličními partnery. Hlavní sporný problém je, jak se zdá, to, co je skryto pod označením „protikorupční opatření“. Ve skutečnosti to znamená, kdo má protikorupční opatření realizovat, tj. která strana má mít v držení ministerstvo vnitra, eventuálně silové resorty všeobecně. Zuby si na ně brousí VV, ač se údajně „o personálních otázkách zatím nejedná“. Po celodenním kočkování se dnes všichni tři partneři ovšem dohodli, že se dohodnou (písemně vyjadřují vůli složit kabinet rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci, dohodli se také na zahájení práce expertních programových týmů) a s touto písemnou dohodou hodlají vyrazit na Hrad k prezidentovi (první, kdo ho může informovat, je Nečas, jehož si prezident pozval na zítřek ke konzultacím). O tom, že ta dohoda má přes svou mlhavost jakousi váhu, svědčí fakt, že sociální demokracie podle serveru Aktuálně.cz rezignovala na pokus vytvořit vládu (potvrdit to musí páteční předsednictvo strany). Je povzbudivé, že ČSSD přestala provozovat politiku „bez nás si ani ruce neumejou“. TOP 09 i ODS by byly ochotné postoupit ČSSD případně i místo předsedy sněmovny (Nečas přitom poněkud zlomyslně zdůraznil, že v r. 2006 tak ČSSD neučinila – měla tenkrát, jak známo, v PS většinu jednoho hlasu). Obě strany chystané koalice jsou ovšem poněkud vyděšené možností, že by jim ČSSD mohla za kandidáta nabídnout Paroubka (z ČSSD se už ozvaly uklidňující hlasy). Nedovedu si představit, že by se nynější špičky ČSSD rozhodly pustit Paroubka znovu mezi sebe, neudělaly to kdysi se Zemanem, neudělají to ani teď – pokud ovšem se koalice v procesu svého vytváření nezačne hroutit, což bych vůbec nevylučoval. Jinak: za svůj pád si může Paroubek sám, není to zásluha jeho protivníků. To, aby po Paroubkovi přišlo něco lepšího, si česká politika musí zasloužit morální očistou a tvrdou prací – musím říci, že na to, abych si to dovedl představit, je moje fantazie v tuto chvíli nedostatečná.

 

Dvě další lodě s „humanitární pomocí“ mají dnes vyjet do pásma Gazy. Je zjevné, že celou akci iniciují islámští radikálové za asistence pacifistických hejlů z Evropy a novinářské klaky, která jim má zajistit co největší publicitu. (LN citují politickou analytičku Miri Eisinovou a nezapomenou zdůraznit, že „pracovala i jako mluvčí premiéra Ehuda Omerta“, moc by mne zajímalo, co uznamená to „i“, která mluví o „podivné kombinaci levicových mírových elementů v kombinaci s extrémními muslimskými elementy“). Izraeli nezbývá nic jiného, než lodě opět za každou cenu zastavit. Velmi bych přivítal, kdyby druhé dvě skupiny (tj. pacifističtí hejlové a novinářská klaka) zorganizovaly podobný humanitární konvoj např. k pobřeží Severní Koreje. Jistě, nemohu vyloučit, že se k nim izraelští policisté třeba občas nechovali pěkně – ale Izrael bojuje o holou existenci, nikdo z těch, co si stěžují na špatné zacházení, nevidí, že je válka, pletou se Izraelcům válčícím o existenci pod nohy a chtějí ukázat, že protivná strana jsou neškodní „aktivisté“. Naletěli na propagandu islámských extremistů stejně jako před druhou světovou válkou jejich dědečkové sedali na lep Hitlerovi a jejich tatínkové Stalinovi a ruským bolševickým imperialistům. Celá akce z hlediska těch „novinářů“ (kameraman ČT Línek vyjádřil legrační podivení: „Bylo nám řečeno, že je tu spousta novinářů. Časem během plavby jsme ale dostávali stále víc pocit, že jsou propalestinští, že nemají neutralitu, kterou má normálně novinář mít.“). Bylo cítit, že jde o propagandisticky zmanipulované akci? Novinářská účast mi připadá jako organizované návštěvy novinářů na pozvání německých propagandistů v Katyni – lépe řečeno bylo by to podobné, kdyby polské důstojníky byli tehdy ve skutečnosti povraždili Němci. A pokrytecké pohoršování v novinách a na internetu je jen zbabělá, protože skrytá forma českého antisemitismu. Říkají stejně jako za bolševismu „sionisté“, ale ve skutečnosti tím myslí „židáci“, jen si to (ještě) netroufnou vyslovit. Turecko (člen NATO) je prý připraveno vyslat své námořní loďstvo k doprovodu „humanitární flotily“. Turecký ministerský předseda označil Izrael za „hnisavý vřed na Blízkém východě, který šíří nenávist a nepřátelství“. K čemu je NATO, pokud má takové členy? Boj o Turecko bohužel Evropa s radikálním islámem zřejmě prohrála. Co bude NATO dělat, pokud se jeho člen z vlastní iniciativy dostane do války s Izraelem? Přijde Turecku na pomoc? Moc bych se nedivil. USA prý podle LN už dochází s Izraelem trpělivost. Podobně docházela v druhé polovině třicátých let minulého století francouzským a britským politikům trpělivost s Československem. Pak že se dějiny neopakují.

 

Süddeutsche Zeitung prohlašuje, že nikdo nezpůsobil prezidentskému úřadu (v Německu) takovou škodu jako prezident Köhler tím, že odstoupil. Prezident Köhler řekl samozřejmou věc, že ekonomické zájmy země je občas nutné zajistit i vojensky, a byl na něj německými žurnalistickými pacifisty, trpícími německým syndromem zpráskaného psa, uspořádán hon. Politici v čele se spolkovou kancléřkou se od něho zbaběle distancovali.Jeho rezignace je pochopitelná. Nikdo nepůsobí Německu takovou škodu jako Köhlerovi kritici, kteří se z pozice falešného svatouškovství starají o to, aby se vůbec nedala dělat jiná zahraniční politika než soustavné mnichovanství. Bojovat smíte jen za posvátné myšlenky, a to pouze v sebeobraně a na vlastním území, a nesmí při tom přijít o život ani jeden nevinný civilista (jsou též vinní civilisté, kteří o život přijít smějí, kdysi jsme o tom psali).

 

Jen se vláda rozhodla vyvlastnit pozemky „statkářky“ (kdesi psali dokonce „selky“) Havránkové, hned s ní začala být řeč. (Řekl bych, že paní Havránková je taková selka, jako já jsem knihař, protože knihař byl můj dědeček; když bylo možné být statkářem nebo sedlákem, byla buď ještě malé dítě, nebo přímo na houbách; statkáři a sedláci byli u nás „vylikvidováni“ hned po roce 1948). Také její sestra, která vlastní na sporném území čtvrt hektaru a o jejíž existenci se veřejnost dozvěděla před pár týdny, je najednou vstřícná až až. Státní nabídka paní Havránkové byla přitom tato: za tři zabavené hektary tři hektary v sousedství, finanční vyrovnání 21 milionů Kč a dlouhodobý pronájem 130 hektarů. Na tom by se dokázalo vyřádit dobrých dvacet „selek“. Myslím, že pokud někdo hodlá z pozice síly, plynoucí z nedostatečnosti zákonů, dostat stát do úzkých (nechci tvrdit „nestydatě vydírat“) v citlivých záležitostech, které se dotýkají mnoha tisíců lidí (klasický příklad – někdejší dlouholetá blokáda stavby obchvatu Plzně), jsou úpravy zákonů jako je nucené vyvlastnění úplně na místě.

 

„Zničil nás Topolánek“, píše v MfD novopečená poslankyně za ODS Černochová, kterou si pozval Nečas do svého týmu, protože se zatím nedokázala v nejvyšším patře politiky znemožnit. Nesmysl: zničili je lidé jako Bém, kterému dělala paní Černochová poskoka, dokud se neukázalo, že právě on zlikvidoval ODS v jejím nejsilnějším místě, v Praze. Paní Černochová má zjevně velmi vyvinutý cit, kde je zadnice, na niž je třeba se orientovat, a kdy je nezbytné ji opustit. „Kvůli Václavu Klausovi jsem vstoupila do ODS. S Petrem Nečasem jsme před volbami diskutovali, jestli je lepší volby vyhrát, nebo prohrát. Aby se ODS očistila od některých lidí, kteří se na ni jako na vládní stranu napojili.“ Formulace nápadně připomíná slavné „jak jsme o tom už před válkou hovořili s panem okresním hejtmanem“ a člověk by snadno propadl podezření, že mezi lidi, od nichž by se měla ODS co nejrychleji očistit, patří i paní poslankyně.

 

Volit má smysl, raduje se v LN politolog Tomáš Lebeda. Já bych s tím radováním počkal až do chvíle, kdy bude jasné, jaká vláda vlastně vznikne a jak se bude chovat Parlament. Volit má smysl, když se předtím soustavně a dlouhodobě spousta lidí (to znamená minimálně statisíce) stará o politiku a politicky pracuje. Jinak volit smysl nemá.

 

Bohumil Doležal, bohumildolezal.lidovky.cz