Paroubek

Paroubek Zdroj: Jan Ignác Říha

Povolební reflexe osobností

Jak hodnotíte a co pro Vás osobně znamená výsledek letošních voleb?

Ondřej SoukupOndřej Soukup|Reflex.czPo příšerném politickém marasmu a opravdové hrůzy z vítězství Paroubka jsem se, možná naivně, nadechl. A vypadá to, že Češi nejsou takoví pitomci, jak předvolební průzkumy ukazovaly.

Ondřej Soukup

 

 

 

 

Petra SoukupováPetra Soukupová|Reflex.czVýsledek hodnotím velmi pozitivně. Mám hroznou radost ze špatného výsledku ČSSD a ještě větší z úspěchu TOP 09. Těší mě, že KSČM konečně není třetí, že lidé "vykroužkovali" některé politiky, hlavně Ivana Íčka Langera, a v neposlední řadě mám radost z dobrého skutku Zemanovců, kteří vzali ČSSD cenné hlasy, ale do Sněmovny se stejně nedostali. Sice mě trochu mrzí, jak velkého úspěchu dosáhly Věci veřejné svým trapným populismem, a také neúspěch KDU-ČSL, ale to jsou zatím jen lehké mráčky. Střízlivě doufám, že tahle výměna politiků bude alespoň trochu k něčemu, že se sestaví většinová vláda bez podpory levice, že se udrží ve vedení ODS Nečas (i když to asi není reálné), a že lidé brzy pochopí, že Radek John není žádný spasitel. Pro mě osobně ten výsledek znamená mírnou radost z toho, že Češi si nenechají líbit všechno a též opatrnou naději do budoucna.

Petra Soukupová

 

 

Cyril HoschlCyril Hoschl|Reflex.czChce se mi napsat, že to byly krásné volby. Když se užuž zdálo, že demokracie vyčerpala své samoregulační možnosti, ukázalo se, že tomu tak není. Prvním příjemným překvapením byla odolnost „obyčejných lidí“ vůči hloupým populistickým slibům. Dalším milým překvapením je zdravě pravicová  orientace mládeže, propad extrémistů a vykroužkování podezřelých týpků uvnitř velkých stran. Obavy budí politická nečitelnost, nejasná struktura a podivné financování VV. Každopádně bude ve sněmovně trochu chybět strana zelených, přinejmenším coby mravní a ekologický korektiv bez kolaborace s komunisty. Lidovců je mi líto, ale nemám o ně obavy, převtělili se částečně do TOP09, částečně se uplatní jako křesťanský element v jiných stranách. Ještě zajímavější než tyto volby bude však míra stability budoucí vlády a další vývoj shora budovaných stran bez jasného ideového a organizačního zakotvení. Vzpomeňme ODU a Unii svobody. Pouhé kluby sympaťáků v politice zpravidla nepřežijí.

Cyril Höschl

 

 

Fero FeničFero Fenič|Reflex.czVýsledky voleb ve mne probudili naději, že díky rozmanitosti případné koalice a většině nováčků v poslaneckých lavicích by mohlo konečně dojít ke všem nutným reformám a odkorupčnění našeho života. To by mohlo přispět i k očištění dalších institucí, například České televize, a z jejího vedení i Rady ČT také zmizet „dinosauři“ a vůbec  všichni,  kteří si tuto veřejnoprávní instituci přivlastnili. Zrušení koncesionářských poplatků by pak bylo nejlepší kompenzací tzv. „obyčejným“ voličům za poplatky u lékáře. Také bych uvítal, kdyby v příštích volbách, šlo místo poslanců, které chceme, kroužkovat poslance, které NECHCEME, protože to by ještě lépe zabránilo kšeftování s místy ve stranických sekretariátech, vneslo do nich svěžejší vzduch a snad i přinutilo politiky k větší osobní zodpovědnosti...

Fero Fenič

 


Jan HřebejkJan Hřebejk|Reflex.czOsobně mi je lí­to propadu Zelených a Lidovců. Ale za Paroubkův pád to stálo! Věřím, že vznikne rozumná vláda. Uvidíme, s čí­m a kým budou přicházet VV.

Jan Hřebejk

 

 

 

 

Václav HudečekVáclav Hudeček|Reflex.czU českého voliče se na poslední chvíli naštěstí dostavil dostatečný pud sebezáchovy  a tak předpokládám, že po skvělém a kompetentním premiérovi Janu Fišerovi do "Strakovky" nastoupí skvělý a kompetentní premiér Petr Nečas v čele koaliční vlády ODS, TOP 09, VV. Pro mně osobně to znamená záruku, že naše země neskončí v dluzích jako Řecko. Obávám se, že k nám by se EU tak velkoryse nezachovala a museli bychom si je zaplatit ze svého.

Václav Hudeček

 

 

 

Vít SázavskýVít Sázavský|Reflex.czZa daných okolností to vlastně dopadlo ještě dobře. Bude se mi o něco klidněji spát.

Vít Sázavský

 

 

 

 

 

Vít Olmer jr.Vít Olmer jr.|Reflex.czMě politika už tak nezajímá, proto dávám slovo svému synovi, osmnáctiletému prvovoliči, studentu Francouzského lycea v Praze.

Vít Olmer jr.: „Volby dopadly, jak dopadnout musely – sociální demokracie, jejíž program i arogantní chování (včetně nechutné volební kampaně) odradila velkou část voličů. Ale překvapuje mě hlavně „fobie“ a nenávist vůči všemu, co je levicové (viz klip „Přemluv bábu“). Ve Francii je sociální demokracie, ovšem na jiné úrovni, brána jako podstatná součást politického spektra.  Navíc, na rozdíl od zdejší politické scény, tam panuje mezi oběma největšími rivaly, i přes zásadní ideologické rozpory, vzájemný respekt. I když u nás se pravice prezentuje jako jakýsi záchranný pás, teprve čas ukáže, jestli se jí to podaří. V budoucnu by možná levice, kdyby se zásadně obměnila a vrátila se ke svým kořenům za první republiky, mohla získat zpět ztracenou kredibilitu. To je ovšem velice iluzorní…“

Vít Olmer jr.

 

 

Milan CaisMilan Cais|Reflex.czPotěšila mě rezignace panů Paroubka a Béma a dále solidní úspěch Karla Schwarzenberga a jeho TOP 09. Naopak velice mě zarmoutila skutečnost, že ve vládě nebude nikdo se zeleným čtyřlístkem na hrudi. Štěstí totiž budeme potřebovat...

PS: A co se vyklube z celebrity, spisovatele a publicisty jsem NA VLASTNÍ OČI skutečně zvědavý. Zatím se nemůžu zbavit v této věci veřejné skepse. :-)

Milan Cais

 

 

Břetislav RychlíkBřetislav Rychlík|Reflex.czDošlo k unikátní situaci, obě velké strany ČSSD a ODS  porazily samy sebe! Dostaly najevo, že nejsou nesmrtelné, ale velkou očistu neočekávejme.

U ČSSD by museli přehodnotit to nebezpečné pojetí politiky jako marketingového  produktu podle průzkumů trhu s občany. Ono nakupování a podplácení voličů doslova za laciný kabanos, neustálé otravné arogantní ataky v podobě útoků proti všem. Pokusy určovat obsah nezávislých médií, nafukování, jak u stánků na balonky u Kočků na pouti. Je logické, že tento balonek splasknul, místo  aby vzlétnul naplněný obsahem pojmů sociální a demokratický. To není spojeno jen s Jiřím Paroubkem a obskurními figurami Tvrdíka, Dimuna, Bendy, Kočky, arogancí Ratha…

ODS má v zádech skutečné kmotry, symboly korupce, tunelování veřejných zakázek, proměny služby veřejnosti v soukromý byznys. Někteří jim v Praze prohráli volby a za odměnu byli  vytaženi až k imunitě. Též jsem zvědavý, jak se Jiří Pospíšil  vypořádá s lžiprávníčkou Řápkovou, třeba. Strana, která má být občanská, dlouho ostrakizovala aktivní občanskou společnost, až symboly této arogance, Íčko Langer či Petr Štěpánek, byly občany vykroužkovány k politické nicotnosti. To je silný signál.

Občané vyhráli a osobně si myslím, že jako celek vyhrála tato země. Vydechl jsem si, i když moji zelení prohráli. Ale o tom, že se vrátí, nepochybuju! Touha po slušné, věrohodné  politice se vtělila v knížepána. Zelení přišli o čtyři roky dříve, na poptávce po novosti a změně za každou cenu vydělaly Věci veřejné.

Karel Schwarzenberg, dá-li mu Bůh sílu a zdraví, některé věci nedopustí. Hlavně korupci a s ní spojenou privatizaci a parcelování  veřejného prostoru od médií po klíčové instituce. Bude – li ve vládě, budeme moci sledovat podíl práce na polidštění politického života. Snad nebude česká politika hnízdem těch patologických charakterů, utrápených, věčně nakyslých a zoufale veledůležitých ksichtů. A pro začátek by mohl vtělit do vládního prohlášení čtyři požadavky ( on ví, které to jsou ) mladých lidí a studentů z Inventury demokracie. Těch mladých lidí, se kterými tak hulvátsky a arogantně vymetl Vítězslav Jandák,  nebo zcela nechápavě blábolil Marek Benda. To jsou totiž budoucí voliči, pánové.

Břetislav Rychlík

 

 

 

 

Ota FilipOta Filip|Reflex.czI po volbách v České republice mě znepokojuje dnes už  vlastně celoevropský "trend": I v České republice bojkotovala  volby početně nejsilnější  část, zřejmě na politiky naštvaných a politickými čachry frustrovaných občanů. Absurdním na tomto opravdu znepokojujícím vývoji je, že nejméně třetina evropských občanů, kteří volby ignorují, tvoří v  Evropské unii, včetně České republiky,  cosi jako neorganizovanou, ale nejsilnější "politickou stranu".

Potěšující na českých volbách je pro mě fakt, že pro dvě  nové demokratické strany, které se voleb zúčastnily po prvé, pro Schwarzenbergovu TOP 09 a  pro stranu Věcí veřejných, hlasovalo 27,58% voličů, tedy více, než pro zavedené strany ODS a ČSSD...

A když jsem se v sobotu večer na internetu dočetl výsledek českých voleb, tak jsem si úlevou oddechl: Byli jsme před Paroubkem a budeme i po něm…

Ota Filip

 

 

Bohumil DoležalBohumil Doležal|Reflex.czZa prvé věřím, že se po historicky relevantní dobu nebudu na televizní obrazovce setkávat s osobností Jiřího Paroubka. Činilo mi to jisté psychické potíže.

Za druhé věřím, že se ČSSD podaří najít „lidskou tvář“. Takového předsedu si snad přece jen nezasloužila.

Za třetí věřím, že se dopracujeme věcnější a slušnější politické komunikace, v níž nejde o to urážet a ponižovat protivníka, ale vést věcnou diskusi. „Demokracie je diskuse“ není idealistická fráze jen proto, že se občas najde člověk, s nímž diskuse není technicky možná.

Za čtvrté, nepropadejme iluzi, že to nejhorší je za námi. Padl jeden problém, zbyl po něm dost velký chaos. Paroubek prohrál, ale vyhrála Česká republika?

Bohumil Doležal

 

 

 

 

Marek HlavicaMarek Hlavica|Reflex.czZa důležité pokládám, že letošní volby vrací lidem víru, že mohou účinně zasáhnout do politiky. Voliči dokázali "odstřelit" konkrétní politiky a vyzvednout do parlamentu jiné. A kolik z nich věřilo, že je to možné? Asi víc než si myslíte.

Marek Hlavica

 

 

 

 

Eva SalzmannováEva Salzmannová|Reflex.czPřekvapení! Lidé se postavili hrubosti, hulvátství a populismu.Češi najednou vypadají, jako docela uvážlivý národ. Jen aby jim to vydrželo! Mrzela mne volební účast, čekala jsem ji větší. A mladým zdar, zdar, zdar! Zdá se, že to mají v hlavách srovnané.

Eva Salzmannová

 

 

 

Karel HolasKarel Holas|Reflex.czVolby hodnotím pozitivně, ukázalo se, že voliči mohou být menší populisté, než někteří politici, a to je dobra zpráva do budoucna. Pro mě osobně je to naděje, že se konečně v politice po dlouhé době objeví víc rozumu, než jen štěstí.

Karel Holas

 

 

 

David SmoljakDavid Smoljak|Reflex.czPro mě jsou to předčasné Vánoce. Konec snů o perónistické politice blahobytu na dluh! Česká politika bez Paroubka, Tvrdíka, Langera i Béma… To je víc, než jsem doufal! Jen jeden dárek jsem nedostal a trochu mi to vrtá hlavou… Kde udělali Zelení chybu, že neuspěli ani u mladých?

David Smoljak

 

 

Olga DobrowskáOlga Dobrowská|Reflex.czMyslím, že Petr Nečas a Karel Schwarzenberg jsou lidé, jejichž jména představují po dlouhé době opět naději pro tuto zemi. Věřím, že se jim podaří sestavit dobrou vládu. Mám radost z toho, kolik lidí přišlo k volbám a doufám, že tato zkušenost posílí občasnské sebevědomí a odpovědnost. Trošku mě mrzí, že se přes pětiprocentní hranici nedostala KDU - ČSL a Strana zelených, ale chci věřit, že se i tyto dvě strany do příštích voleb zformují a uschopní přesvědčit voliče a do parlamentního spektra opět vstoupí. Kromě voleb mám ještě velkou radost z našeho nového arcibiskupa Dominika Duky a právě také i díky jeho osobě věřím, že naše země dostává novou šanci povznést se z malosti a frustrace k vyšším hodnotám, ba k těm nejvyšším: víře, naději a lásce.

Olga Dobrowská

 

 

 

Dan BártaDan Bárta|Reflex.czJakkoliv můj hlas smutně propadl, jsem výsledkem příjemně překvapen. Čech se pochlapil. Zvláště fakt, že mnohým stálo za to dát si práci s preferenčními hlasy, mne těší, neboť to svědčí o skutečném zájmu a jasném úmyslu. Jsem zvědav, jak se to VyVine. Řecko pro nás udělalo více práce než celá drahá a nablblá kampaň. A taky pociťuji zadostiučinění v případě předvolebních průzkumů, které se ukázaly být vedle jak ty jedle. Kdyby takhle prozkoumával terén Nansen nebo Bering, byli by již dávno mrtvi :-).

Dan Bárta

 

 

Honza VyčítalHonza Vyčítal|Reflex.czLetošních voleb jsem se bál a hluboce jsem si v sobotu večer oddechl. Jsem velmi spokojen, že některé strany, které mě už dlouho lezly krkem z důvodu, že se přiklonily k vítězi bez ohledu na politický dosah, odpadly. Je důvod k oslavě.

Jan Vyčítal

 

 

 

Tomáš VorelTomáš Vorel|Reflex.czJá, rejža Vorel, jsem od Sametové revoluce nevolil, ale teď jsem byl volit, né snad kvůli tomu, že bych věřil, že se něco změní, ale kvůli Evě Holubové, která podporuje Knížete Karla, a tak jsem mu dal také svůj hlas. Takže jsem rád, že můj hlas rozhodl o tom, že bude v naší vládě chvíli někdo jiný, než Paroubek, nebo komunisti, nebo katolíci...

Tomáš Vorel