Urny z voleb

Urny z voleb Zdroj: ČTK

Reflex zná výsledek voleb: nelevicová většina!

Předpovídat přesný výsledek voleb 36 hodin před uzavřením volebních místností odpovídá tomu, když se v pátek večer pokusíte tipnout přesné skóre všech osmi ligových zápasů ve fotbale. Ale protože jsem přijal nabídku Reflexu výsledky voleb přesto odhadnout, odhodím politologickou zdrženlivost a pokusím se s věšteckou koulí v ruce předpovědět, co se dozvíme v sobotu odpoledne.

 

Prvenství ČSSD

Ve volbách se stane nejsilnější stranou Paroubkova sociální demokracie. Připadne jí tak volební prvenství, ale nikoli jednoznačné vítězství. Bude ji volit 27 procent voličů a ve Sněmovně zasedne 64 jejích zákonodárců.

 

Nelevicová většina

Druzí skončí občanští demokraté, které podpoří 23 procent voličů, za což jí volební systém přidělí 54 křesel v dolní parlamentní komoře.

O třetí místo nebudou bojovat komunisté s TOP 09 s Věcmi veřejnými. Přes průzkumy optimistické k menším nelevicovým stranám zůstane pomyslná bronzová příčka v rukou nereformovaných komunistů z KSČM. Těm pomůže nižší volební účast k zisku 13  procent hlasů a 30 mandátů. Bude to pro ně ovšem Pyrrhovo vítězství, protože díky absenci levicové většiny ve Sněmovně budou opět mimo hru.

Věci veřejné podpoří 12 procent voličů, což jim dá 25 mandátů. Velká část „vévéčkářských“ voličů se bude rekrutovat z bývalých voličů ČSSD. Těsně za VV bude následovat s více než deseti procenty TOP 09, za níž do Sněmovny vstoupí 21 zákonodárců.

 

Lidovci se dostanou

Lidovci po infarktovém sčítání velmi těsně překročí hranici pěti procent. Vymstí se jim ovšem, že nepodpořili volební reformu a dostanou jen šest poslaneckých křesel.  Jenže právě jedno z nich bude chybět potenciální trojkoalici ODS-VV-TOP 09 k většině ve Sněmovně. Nejschůdnějším řešením proto bude přibrat lidovce a vytvořit pravostředovou čtyřkoalici. Početně bude možná i „malá“ středolevá koalice ČSSD-VV-TOP 09, ale tu odmítne „topka“. Jedinou šancí ČSSD vstoupit do vlády zůstane velká koalice, na kterou ale za tohoto rozložení sil ODS nepřistoupí. V této souvislosti jen připomenu, že ani dvě největší strany spolu nebudou mít ústavní většinu.

Ze všech popsaných věšteb, považuji za nejvíce ohroženou tu, která předpovídá účast lidovců ve Sněmovně.  Jenže i kdyby lidovci vypadli, mnoho se nezmění. Poměr mandátů totiž potom bude: ČSSD 66, ODS 57, KSČM 30, VV 25, TOP 09 22.

 

Propadne téměř 10 % hlasů

Jedna věc je naprosto jistá. Žádné hlasy nezíská strana Ježíš je pán, jejíž jediný kandidát z voleb předčasně odstoupil. Vraťme se ale k předpovídání, a to v politickém podpalubí. Více než desítka mikroskopických stran si dohromady připíše jediné procento hlasů. Strany vzniklé kdysi jako pokus o konkurenci k ODS - Svobodní a Občané.cz - získají každá asi půl procenta.  Jen o trochu silnější budou Vandasovi extremisté z přejmenované Dělnické strany, i když ti se přiblíží hranici jednoho procenta.

Trochu je předčí Suverenita Jany Bobošíkové a Česká pirátská strana, které obě získají po jednom procentu. Právě piráti definitivně stáhnou pod pětiprocentní hranici zelené, kteří získají jen něco přes dvě procenta a prohrají i se Zemanovci. Strana bývalého premiéra Zemana totiž ustrne pod hranicí tří procent. Na státní finanční podporu proto dosáhnou z neparlamentních stran pouze zelení a zemanovci.

 

Méně voličů

Volební účast bude nižší než před čtyřmi lety. Méně vyhrocená kampaň než před čtyřmi roky a únava občanů z kampaně, která trvá vlastně nepřetržitě od loňského jara, kdy se konaly volby do Evropského parlamentu, sehraje svou roli. K urnám proto přijde „jen“  59 % oprávněných voličů.

P.S. Věřím, že redakce tento příspěvek v sobotu ve 14 hodin ze stránek stáhne.

 

Autor je politolog, který na naléhání redakce dočasně přijal úlohu věštce