20 Editorial

20 Editorial Zdroj: Jan Ignác Říha

S Ježíšem znovu a lépe

Neznáme ještě výsledky demokratických voleb, ani Jiří Paroubek je zatím nezrušil. Lze však předvídat, co by nás mohlo čekat při výrazném vítězství některých stran - konkrétně ODS, ČSSD, Top 09, DSSS a Ježíš je Pán.

 

Začněme ODS. Hned po volbách by se nadobro měla zbavit skalních voličů ČSSD, tradičně většiny Moravanů – jinak žádné potřebné reformy nikdy neudělá. Ještě donedávna by je mohla exportovat do Řecka, předobrazu oranžového ráje a mimochodem i oblíbené prázdninové destinace, takže kdo by mohl nadávat?

 

Problém je, že po brutálním seškrtání výdajů už Řecko není Řeckem, do jehož štědrého socialismu se ještě před Paroubkem  tolik zamilovala jistá blonďatá tlumočnice s výrazem nezakaleným tíhou světa, dnes Petra Paroubková. Marně hledám nějaký sociální ráj, kde vám hodný kápo dá peníze, aniž byste pracovali, až dole na mapě vidím...

 

Ano, Zimbabwe! Četl jsem, že když nezlobíte a vypadáte dostatečně bídně, pustí vám tamní prezident-diktátor Robert Mugabe nějakou tu korunu, nejlépe na oslepující samohonku. Bohužel ale jen před volbami, o nichž sám rozhoduje.

 

Zamést s voliči svého úhlavního nepřítele by samozřejmě měla i ČSSD, už kvůli sichru skrytého vládnutí s komunisty. Pomoci by jí mohl třeba její předvolební i povolební ministr vnitra Martin Pecina, po Ivanu Langerovi údajně nejinformovanější člověk v zemi. V doprovodu Paroubkových severočeských judistů by nás po večerech obešel s nenápadným dotazníkem, jestli jsme náhodou nevolili ODS – pochopitelně jen z ryze výzkumných účelů.

 

A pokud ano? Okamžitá stoprocentní daň z příjmu, konfiskace veškerého nepřátelského materiálu včetně vajec a tisíc hodin veřejně prospěšných prací, většinou v blízkosti WC v Lidovém domě.

 

Dost by nás určitě všechny bolelo vítězství lidovců, které už nebaví chodit do kostela – tedy Top 09. A nejen finančně, ale i fyzicky. Předpokládám, že bychom hned po volbách vzali útokem všechny zubařské ordinace a nechali si naposled levně vyvrtat zuby, včetně těch zdravých. Aspoň v jednom totiž můžeme bratru Kalouskovi věřit: program Top 09 není žádná sranda, ani když moc nesimulujete.

 

Ta by naopak nastala s vítězstvím DSSS, přejmenovaných Vandasových nácků. Oblečeni do hnědých košil, černých kraťasů a kanad bychom všichni vytáhli do ulic a vzájemně se zmydlili tak, že by i v SS nevěřili, čeho je ten slovanský póvl schopný, když se semkne. Plusem jednobarevné vlády DSSS by byla stavba kvalitních dálnic, někdejší odměna Adolfa Hitlera svému vyvolenému národu. Česká demokracie toho stále není schopná.

 

Což mě vede k myšlence, že jediným skutečným řešením pro náš zemský ráj to napohled by byla vláda strany Ježíš je Pán, jež bohužel z voleb vypadla. Zřejmě by netrvala moc dlouho: kdyby se Ježíš coby náš nový pán podíval na ten ohavný svinčík pod sebou, v němž poslední dobou žijeme, okamžitě by ho nechal zmizet ze světa. Načež by nám dal šest dnů na to začít znovu a lépe.