Útočník L. Dvořák (v červeném) a jeho řídící stín (druhý zprava) - Detail

Útočník L. Dvořák (v červeném) a jeho řídící stín (druhý zprava) - Detail Zdroj: Archív

Pozadí útoku na Bohuslava Sobotku

Dva předvolební obrazy obletěly celou republiku: Luboš Dvořák je odváděn z mítinku v Brně, kde napadl Bohuslava Sobotku. Druhým symbolem volební kampaně je krk místopředsedy sociální demokracie skrytý v ortopedickém límci. Jak to bylo ve skutečnosti?

 

Jako oficiální důvod Sobotkova napadení Luboš Dvořák uváděl, že měl s tehdejším ministrem financí Sobotkou spor kvůli deregulovanému nájmu, a dokonce na něj podal stížnost na ministerstvu. A tady se dostáváme k první nesrovnalosti. Podle vyjádření Zuzany Chocholové z tiskového oddělení ministerstva financí žádnou stížnost se jménem Luboše Dvořáka se nepodařilo na ministerstvu dohledat. Proč si to Dvořák vymyslel? Kvůli případnému alibi?

 

DALŠÍ NESROVNALOST

Amatérské fotografie z mítinku dále ukazují, že Dvořák po celou dobu vystupoval spíše jako příznivec sociální demokracie a ještě pár minut před útokem nadšeně tleskal Sobotkovu projevu. Dodejme, že Dvořák je bratrem brněnského funkcionáře ČSSD.

Záhadná je rovněž postava člověka s knírkem, který se celou dobu od Dvořáka nehnul, takže to na mnoho přítomných účastníků mítinku působilo, že ho řídí (viz obrázek nahoře). V jednu chvíli se Dvořák odpojil od skupinky, v níž stál, a přešel do tábora protiparoubkovských demonstrantů.

 

Pomůžete identifikovat brněnského mladíka

na fotografii?

 

„Přišel k nám s dotazem, zda jsme tam ze stejného důvodu. Táhlo to z něj jako ze sudu. (Podle policie měl 1,88 promile alkoholu v krvi – pozn. red.). Když jsme mu řekli, že protestujeme proti ČSSD, začal se smát. Pak se zase okamžitě vrátil k muži, vedle něhož stál po celý mítink,“ vzpomíná jeden z demonstrujících, který později jako svědek vypovídal o útoku na Sobotku na policii. Nechce být však jmenován, protože při výslechu mu vyšetřovatelé zakázali hovořit s médii. Takový zákaz ale nemá oporu v zákoně a lze jej hodnotit jenom jako policejní zastrašování. Tyto a další indicie vyvolávají dojem, že policie se snaží celou věc zamlžit.

V médiích se přitom objevily informace, že útočník Dvořák byl v hloučku s protiparoubkovskými demonstranty. „To je nesmysl,“ tvrdí očitý svědek. Záměna vznikla tím, že Dvořák měl na sobě červený svetr – barvu oblečení, kterou si už dříve domluvili demonstranti jako rozpoznávací znak. Náhoda, nebo záměr?

 

ÚTOK NA DEMONSTRANTY?

Média také většinou nezaznamenala, co předcházelo útoku na Sobotku. Z hloučku stoupenců ČSSD se totiž odpoutal mladý muž a sám zaútočil na antiparoubkovské demonstranty. Později se zjistilo, že šlo o předsedu Mladých sociálních demokratů v Brně a současně učitele na tamní Mendelově univerzitě Martina Čermáka, jenž se chlubí vazbami na Tejce, Švejnara, Tvrdíka a další stranické špičky. Teprve až po útoku na demonstranty došlo k napadení Sobotky.

 

ZMIZELÉ FOTKY

Celý případ vyvolává další otázky: proč na rozdíl od jiných předvolebních akcí toho dne v Brně chyběli jinak všudypřítomní členové antikonfliktního juicy-teamu (pokud za něj nelze považovat Čermáka) v oranžových vestách? Na mítinku nebyli ani policisté, ačkoli akce ČSSD jinak zdárně monitorují. Ti přišli až zatknout útočníka na Sobotku.

„Po mítinku jsem dostal fotografie, které zachytily jeho průběh. Z nevysvětlitelného důvodu opakovaně zmizely z mého blogu na iDnes,“ stěžuje si Adam Kracík, jeden z organizátorů demonstrací proti Paroubkovi. „Vylučuji, že by cenzurní zásah pocházel od správce serveru.“

V tentýž den večer vysílala Česká televize předvolební speciál Václava Moravce z hlavního města. Ministr vnitra Pecina zde volal po exemplárním potrestání. Jedna z verzí celé události zní: neobjednal si Lidový dům útok na svého nejoblíbenějšího politika, aby vyvolal vlnu společenské solidarity? Anebo to měla být jen záminka, jak ukončit velké mítinky a stáhnout z politického oběhu Jiřího Paroubka, jehož veřejné vystupování negativně působí na část potenciálních voličů sociální demokracie? Faktem je, že záhy ČSSD oznamuje, že se stahuje z předvolebních akcí na protest proti údajné fašizaci veřejného života.

 

BITKAŘI

Jiří Paroubek je jediným lídrem, který se obklopuje zvláštními typy lidí, pro něž se vžil pojem bitkaři. Na mítinku v Kadani jej vyfotil fotograf Aktuálně.cz při podpisu knihy. Okamžitě se okolo předsedy ČSSD jako živá hráz srocuje zhruba dvacítka mladých mužů s vyholenými hlavami v nezaměnitelných černých bundách a s oranžovým trikem pod nimi.

Mladíci se každou chvíli odbíhají domlouvat s někdejším místopředsedou ústecké ČSSD Karlem Vrbou, jenž ze strany vystoupil poté, co vyšlo najevo, že byl odsouzen za korupci a násilí. Vrba není jediný z ústecké ČSSD, který s kriminální minulostí obráží mítinky ČSSD a jenž organizuje stranické bojůvky. Dalším je Tomáš Horáček, v minulosti odsouzený za jízdu bez řidičáku a dnes čelící dvojnásobné obžalobě z podvodu. Je to on, kdo kočíroval bučící klaku oranžových při předvolební diskusi Českého rozhlasu z Ústeckého kraje.

 

LUCKY Z WEHRMACHTU

Jaké je myšlenkové pozadí Paroubkových bitkařů, je patrné ze svědectví jednoho z nich. Tento „sympatizant“ se prezentuje na Facebooku pod nickem luckyss markuss. Mimochodem jde o diskusní skupinu Antiparoubek.cz, kde je odpor k předsedovi strany podmínkou členství. Profil má sice uzamčený, ale jedna fotka by tu byla. Je na ní spodobněn v khaki čepici Wehrmachtu (viz foto).

Škoda že si ji nebere na Paroubkovy předvolební mítinky. „Já mám více méně tu politiku u prdele, sám půjdu volit Dělnickou stranu sociální spravedlnosti,“ píše předsedův bodyguard, který je ve skutečnosti stoupenec vlády pevné ruky. „Jo, jo, sou to zasraný levičáci,“ přichází o dvě minuty později na diskusi další vyznání na adresu sociálních demokratů.

„Je fakt vtipný, když nás Paroubek obviňuje z fašismu, a sám se obklopuje nácky,“ glosuje provozovatel antiparoubkovského serveru Štěpán Dlouhý.