Mítink ČSSD

Mítink ČSSD Zdroj: ČTK

Po volbách půjdete sedět, mladej!

Napsal mi mladý čtenář, co si myslím o čerstvém předvolebním zážitku z meetingu sociální demokracie. A ptá se mě na názor, co na to jako říkám...

Rozhodl jsem se na Vás obrátit s mým zážitkem na dnešním mítinku ČSSD v Žatci.

Jsem student střední školy, s čerstvě získaným hlasovacím právem. Přesně klasický typ člověka, který na mítincích ČSSD nejspíš dělá nepokoje, alespoň z hlediska věkové kategorie. Nešel jsem ovšem s úmyslem pískat, házet věci či snad napadat pana Paroubka. Šel jsem si pokojně vyslechnout názory, které, ač se neshodujou s mými, mě zajímají.

Hned při příchodu s třemi kamarády se po nás dívalo plno lidí oblečených v kožených bundách, o kterých nikdo neprokáže, že pracují pro Paroubka, ale kteří to s naprostou jistotou dělali. Hned jak jsme stáli na místě, tak z každé strany vedle mě stál jeden takový člověk. 2 metry, široký ramena, kamenej výraz a neustále nás pozoroval a radil se s ostatními "kolegy", přičemž jich k nám přistupovalo čím dál víc.

Mluvil Paroubek, Čermák, Šlégr a další kandidáti v Ústeckém kraji. Abych neříkal, že jsem zas vůbec nic neděl, párkrát jsem se nahlas zasmál, zejména při zmínkách o kvalitách žateckého gymnázia, jehož jsem studentem.

Po náměstí se pořád pohybovalo přibližně deset policistů a sledovali situaci. Těch "goril" vedle nás jsme si moc nevšímal, oni na mě koukali pořád, ten co stál přímo vedle mě na mě koukal, tak jsem se mu podíval do očí a asi sekund jsem na něj koukal, načež jsem se ho zeptal, jestli se něco děje a on se otočil. Proslovy skončily, představitelé šli dávat podpisy do stanu. Stáli jsme asi tři metry od toho stanu a povídali si s kamarády, v tu chvíli už na téma, jak pojedeme domů.

V tu chvíli kolem nás prošla velmi postarší paní a říkala:,,To je dobře chlapci, že volíte ČSSD, to je správně pro vaši děti". Já jsem jí na to naprosto nenuceným tónem a s úsměvem na tváři (nechal jsem se inspirovat vaší nedávnou debatou v metru s nějakým člověkem, který volí ČSSD ale nevolí Paroubka) a ptal jsem se jí, proč volí právě Jiřího Paroubka. Ona se na mě tak ošklivě podívala, uvědomila si, že asi nebudu volič ČSSD a začala tam na mě zvýšeným hlasem, že jsem se přišel dělat bordel a provokovat a odbelhala.

A bylo zle.

Jedna z těch goril ke mě přišla, sklonila se ke mě (měřím asi 180 cm) a polohlasně řekl:,,Mladej, jestli chceš zítra do školy ještě dojít po svejch tak vocaď vypadni a rychle". Nechápavě jsem se na něj díval a řekl jsem, že snad nedělám žádný problémy, jen jsem se ptal paní, proč volí zrovna Paroubka. Načež přišla druhá gorila, stoupla si taky předemne a řekl:,,Hele, říkám ti to po dobrým, koukej odsud vypadnout". Za mnou postával i třetí, ten už i se šálou a mikinou ČSSD a ten říkal prakticky to samé, ať tam odtud odejdu, že narušuju mítink. Asi minutu jsem se s nima pořád stejným tonem bavil o tom, jak asi narušuju ten mítink, oni neodpověděli jen říkali ať vypadnu, nebo to půjde po zlým. Tak jsem se po chvíli otočil a šel o kus dál, chtěl jsem najít jednoho z těch strážníků, kterých tam byli desítky, ale žádný tam najednou nebyl. Pár minut předtím jsem zahlídl, jak se jeden z policistů baví právě s tím člověkem, jenž stál za mnou v oblečení ČSSD. A všichni policisté odjeli a minutu na to mi bylo vyhrožováno, že zítra nedojdu do školy. Dokonce tam byla přítomna ČT, ti mě hned poté požádali o rozhovor, kde jsem jim to řekl, ale bojím se, že se to stejně nikdy neodvysílá.

Tak nějak jsem si říkal, že bude dobré to sdílet s někým, kdo se v dané oblasti pohybuje a jelikož jste můj oblíbený autor, rozhodl jsem se to napsat vám a poprosit vás o názor.

 

Milý příteli! Především děkuju za důvěru, je pro mě a náš časopis ctí, že se na nás obracejí lidé ve Vašem věku - to jest lidé ještě nezblblí, nezakuklení do bariér vlastních předsudků a klecí stereotypů.

 

Bohužel pro Vás mám špatnou zprávu: po volbách, vyhraje-li je kočkostrana a sestaví-li vládu, alespoň podle mého názoru zavládne podobná buzerace odpůrců režimu (rozuměj Jiřího Paroubka), jakou zažili za Mečiara na Slovensku. Mezinárodní kontext, naše členství v Unii a NATO zabrání tomu, aby se zde opakovaly hrůzy bolševismu - ale alespoň náznak, to jest policejní šikanu v mezích zákonů a předpisů, byste určitě po volbách vyhraných Jiřím Paroubkem a Martinem Pecinou zažili.