Vlivný ústecký podnikatel a delegát kongresu ODS Patrik Oulický se chystá zaplatit láhev vína, kterou vypil s dalšími kmotry

Vlivný ústecký podnikatel a delegát kongresu ODS Patrik Oulický se chystá zaplatit láhev vína, kterou vypil s dalšími kmotry Zdroj: Jindřich Mynařík

Dobře vymyšlená pomluva

Miroslav Kalousek podle deníku Právo hovořil při startu volební kampaně mj. o údajném propojení ODS a ČSSD. Zmínil se o „vřelém objetí“ kontroverzního podnikatele Oulického a sociálně demokratického funkcionáře a Paroubkova spolupracovníka Petra Bendy na Ústecku. Na dotaz Práva uvedl: „Důkazy nemám, ale když o tom vědí všichni lidé v severních Čechách, tak na tom něco bude.“ Nemám nejmenší chuť se zastávat pana Oulického ani pana Bendy, ale tenhle způsob argumentace mi nepřipadá dvakrát korektní. Znamená to (mj. také), že když se ve veřejnosti ujme šikovně vymyšlená pomluva, stává se důvěryhodnou?

 

Rada Iustitia et pax při České biskupské konferenci vydala prohlášení k volbám, v němž nepřímo, ale srozumitelně doporučuje křesťanským (ne snad jen katolickým) voličům, aby preferovali malé politické strany. Text podepsal předseda Rady biskup Václav Malý. Okamžitě se ohradil předseda ČSSD Paroubek a obvinil na oplátku katolíky z chtivosti po majetku. ODS prohlášení zatím ignorovala. K prohlášení se vyjádřil Klausův vicekancléř Hájek, jenž za ním cítí chtivé spáry Pravdy a Lásky. Bude to ale spíš tím, že biskup Malý názorově souzní s Havlovým okruhem. Prohlášení považuji za nešťastné a předseda České biskupské konference Graubner se od něho distancoval: považuje ho za soukromou záležitost. „Česká biskupská konference se rozhodla tentokrát nedělat zvláštní vyjádření k volbám, ale schválila text modlitby za společnost a její představitele.“ Toto stanovisko pana arcibiskupa a biskupské konference považuji za korektní a uvážené.

 

Podle preferencí na jižní Moravě (STEM a SC&C pro ČT) vede sice ČSSD před ODS, ale s minimálním náskokem dvou procent. V zádech s odstupem zhruba čtyř procent má peloton skládající se z TOP 09, Věcí veřejných a KSČM. Do Poslanecké sněmovny by se dostali už jen lidovci, zelení ji mají relativně na dosah (čtyři procenta). Výsledky krajských průzkumů mají jistě omezenou platnost, ale ty brněnské nejsou v poslední době zase až tak velká výjimka. Pokud by se prosadil takový trend, znamenalo by to za prvé, že Paroubek se dostává do úzkých (vláda s komunisty v zádech se nerýsuje), a za druhé, že se zvyšuje chaos a rozvrat na české politické scéně. Něco jako Maďarsko, ale bez FiDeSzu. Tedy jedna dobrá a jedna špatná zpráva.