Petr Zelenka

Petr Zelenka Zdroj: isifa.com

Slibovat 13. důchody je také nekorektní

Klip Přemluv bábu leckoho pobouřil. Herci Martha Issová a Jiří Mádl v něm nabádají své vrstevníky, aby ovlivnili volební preference svých prarodičů, kteří často mají tendenci volit levici. Repliky a argumenty aktérů jsou záměrně nekorektní. Režisér Petr Zelenka, jenž klip Přemluv bábu inicioval a natočil, říká, že jde jak o projev občanské neposlušnosti, tak angažovanosti.

 

Co vás přimělo natočit klip Přemluv bábu?

Snažil jsem se trochu občansky angažovat, protože preference levice v naší společnosti přerostly únosnou míru. Šlo především o to, přimět mladé lidi, aby se zajímali o politiku. Proto jsme použili hravou formu a k šíření klipu Internet, směřovali jsme na mladé.

 

Ale v klipu neříkáte: mladí, běžte volit, ale běžte přesvědčit bábu, ať nevolí levici...

Protože to je skutečný problém, který řeší spousta rodin. Nebo to dokonce ani neřeší, protože je to pro ně tabu. Já jsem naštěstí na tenhle problém v rodině nikdy nenarazil, ale v mnoha rodinách to není nijak jednoznačné, leckdo žil před revolucí vlastně spokojeně a nemusel řešit žádné problémy a to, co se dělo kolem, jako by neviděl.

 

Šlo vám o to, klipem provokovat?

Spíš než o provokaci nám šlo o černý humor. Ale nevylučovali jsme, že to může nastat, že to lidi bude dráždit. Spíš jsme ale nečekali, že to bude tak stahované a sledované.

 

Kdo vznik klipu inicioval?

Vzniklo to docela spontánně, mluvili jsme se o tom s herci už před plánovanými loňskými volbami, které se nakonec neuskutečnily, ale klip jsme realizovali až teď s tím, že jsme informace aktualizovali. Bavili jsme se o tom, že nám není jedno, co se tu děje, a chtěli jsme využít našeho hlasu a našeho případného vlivu na veřejnost. Dali jsme dohromady nějaká fakta, to, že starší občané preferují levici, je prostě skutečnost.

 

Inspirovali jste se klipem americké komičky Sarah Silvermanové ...

Studoval jsem nejrůznější virální videa z USA, kde je tahle forma občanské neposlušnosti velmi rozšířená. Točila je nejen Sarah Silvermanová, ale i Steven Spielberg. Silvermanová, kterou jsme nakonec okopírovali, byla úplně stejně nekorektní jako my, jen se zaměřovala na jinou skupinu, na mladé židovské intelektuály, a ten podtext byl především rasově nekorektní. Spielberg si zase vzal desítky slavných herců, a ti do kamery řekli jen: Nevol! V další fázi pak říkají: Nevol, pokud ti nezáleží na tom a tom. Odkrývalo se to postupně. V Americe jde o běžnou součást internetové kultury. U nás byli lidi podle mě nejvíc pobouření tím, že jim někdo sáhl na Internet. Něco takového nečekali. Často reagují tak, jako bychom to vysílali na ČT1 v osm hodin večer. Ale my to jen pověsili na Internet, Internet má být svobodné médium, kde mají takovéhle příspěvky místo. Samozřejmě že do televize nebo na billboard bych to udělal úplně jinak, tam tahle stylizovaná, parodická forma nepatří.

 

Bylo natočení klipu vaší soukromou iniciativou?

Ano, nikdo za tím nestojí, žádná strana. Kdyby to bylo na někom či něčem závislé, ztratilo by to devadesát procent smyslu. K tomu klipu se ani pravice přihlásit nemůže, protože je prostě nekorektní. A taky se nepřihlásila.

 

Na Přemluv bábu reagovala Strana zelených, viděl jste jejich klip s Jiřinou Šiklovou a Ondřejem Liškou?

Tak ten jsem, bohužel, neviděl, ale paní Šiklová byla skvělá v debatě v Událostech na ČT, lituju, že jsem nebyl ve studiu, abych jí poděkoval. Ona správně říkala, že strany stejně hrají se starými lidmi nečistou hru a my jsme jen tenhle fakt použili do své hry. Slibovat někomu třináctý důchod je přece taky nehezké a nekorektní.