Tento muž utekl hrobníkovi z lopaty! Doslova!

Tento muž utekl hrobníkovi z lopaty! Doslova! Zdroj: Foto Fakt

EU: Ráj bankrotujících turistů

Je to ironie: zatímco bankrotuje podvodné Řecko, oznamuje eurokomisař pro průmysl, že mladí, důchodci a postižení dostanou příspěvek na evropskou turistiku. Zdá se, že nějaká sopka bouchla i v hlavách eurobyrokratů.

 

Evropský komisař pro průmysl Antonio Tajani, což jistě musí být nadmíru přemýšlivý chlapík, vyhlásil novou turistickou strategii EU v Madridu: abychom rozhýbali turistický ruch v Evropě a současně dostáli privilegiu práva na odpočinek, připlatíme mladým mezi 18-25 lety, důchodcům od 65 let a sociálně či zdravotně postiženým na mimosezónní dovolenou.

 

Bude to něco jako kdysi kulturní výměna mezi Polskem a Československem, jen s lepším kapesným a ženami s oholeným podpažím. Vtip – a to výjimečně není vtip - má být v tom, že Seveřané, milující tmu a zimu, budou jezdit na jih i v zimě, zatímco Jižané, milující naopak slunce a teplo, budou v létě jezdit na sever.

 

Proč ne: když můžou Řekové od EU dostat za fixlování vlastních čísel 30 miliard eur, proč by určitý příplatek nemohli dostat i ostatní Jižané, notabene obecně pracovitější a fiskálně disciplinovanější Seveřané? Ostatně EU přece stojí na solidaritě a férovosti, tedy dokud je někdo solidární a férový k vám.

 

Jen mě napadá, co dostaneme my, Češi; geograficky, mentálně ani gurmánsky totiž nejsme ani Jižané ani Seveřané, spíš jen Češi. Doufám, že na nás v dotované evropské turistice nevyjde Ficovo Slovensko, ještě horší turistický ráj než Česko. I přes Klausovy fóry s Lisabonskou smlouvou si z Bruselu jistě zasloužíme něco lepšího, řekněme říjnové Toskánsko? Osobní expertizu, případně průvodcovství by zde mohl nabídnout třeba Mirek Topolánek, momentálně bez valné práce.

 

Celý plán - tedy pokud je pravdivý, což v EU bohužel nepoznáte, dokud opravdu jedete s unijním kapesným do Košic - je samozřejmě bohapusté bláznovství. EU trápí stárnoucí populace, neviditelný hospodářský růst a nedostatek inovace, a Brusel zajímá turistika! Jak bruselské!

 

Zneužijme pro paralelu znovu nešťastné Řeky. Právě oni nyní nejbrutálněji ukazují, kam vede plýtvání. Kolik Řecek Brusel potřebuje, aby jednou provždy přestal Řecko kopírovat? Jako by nestačil Jiří Paroubek, jenž si ze státního bankrotu udělal volební program!

 

Na druhou stranu bych se nebál. My Češi jsme známí tím, že z každého hovna vydloubneme zrnko zlata. Vzhledem ke statisícům postižených v BMW se znakem invalidů, sociálně slabých hráčů rulety či předčasných důchodců nás pravděpodobně čeká nebývalý turistický boom.