V současnosti čtvrtá nejnavštěvovanější stránka světa

V současnosti čtvrtá nejnavštěvovanější stránka světa Zdroj: profimedia.cz

Terorismus hubou

V Právu píšou, že se na Facebooku šíří rasismus a policie je proti tomu bezmocná. Jak by nebyla. Internet je nesmírně užitečná věc, ale jako každá nesmírně užitečná věc má své stinné stránky. Diskuse na internetu nabízejí lidem anonymitu. Mohou vyjadřovat své názory, aniž by se k nim museli osobně přihlásit a ručit za ně. To vede k velkému nárůstu nezodpovědnosti, sprostoty a chrapounství. S anonymitou na internetu by bylo třeba nějakým způsobem bojovat, jinak se z něho stane žumpa a z lidí postupně dobytek, protože si zvyknou, že za názory se neplatí. Jen nevím, nejsa specialistou, zda a do jaké míry to vůbec jde. Zatím se tu totiž otvírá prostor zcela zvláštní činnosti: terorismu hubou.

 

S nálezem Ústavního soudu o výpočtu důchodů nesouhlasili dva jeho soudci (podobně jako s nálezem ohledně předčasných voleb, jeden, Jan Musil, nesouhlasil v obou případech) a dali k dispozici svá odlišná stanoviska. Obojí, nález i stanoviska, je k dispozici na internetu. Připadá mi zvláštní, že dr. Musil kritizuje ÚS za to, že v tomto případě porušil princip zdrženlivosti a rezignace na provozování politiky, a zároveň varuje, že v tak nesmírně citlivých otázkách, týkajících se rozpočtové politiky a problematiky sociální stratifikace musí být postupováno mimořádně zodpovědně. ÚS jako každý soud má problematiku posuzovat s hlediska spravedlnosti. Pokud jde o rozpočtovou politiku, je to problém exekutivy, a kdyby se do ní pletl, porušil by zásadu rezignace na provozování politiky.

 

Kuchař Pohlreich, který provozuje populární kulinářský pořad „Ano, šéfe!“ dostal od mravnostní cenzury (Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) doporučení vyvarovat se vulgárních výrazů (pořad jsem upřímně řečeno nikdy neviděl, myslím však, že pro to, co chci napsat, nemá jeho shlédnutí či neshlédnutí žádnou relevanci). Kuchař po „ocenění“ totiž k věci prohlásil: „Pokud ode mne někdo bude chtít program v tomto formátu (jako dosud, bd), pak to budu dělat. Když ne, mohou to zakázat. Je to v pořádku.“ Myslím ,že je to věcné stanovisko, jen s tím, že je to v pořádku, si nejsem úplně jistý: nevybočuje RRTV náhodou tu a tam tak trochu z toho, co je garantováno Listinou základních práv a svobod (svoboda projevu)?

 

Poláci se v neděli v Krakově rozloučili se zesnulým prezidentem Kaczyńským a jeho chotí. Smutečního obřadu se zúčastnil Václav Klaus a na okraj ostře kritizoval evropské a zejména bruselské politiky za to, že pohřeb kvůli omezení letecké dopravy vynechali. V Právu píší, že se do Krakova překvapivě nedostavili politici z Maďarska. Nevím, jak na to přišli, není to pravda. V Krakově byl prezident Sólyom, premiér Bajnai i vítěz voleb a příští premiér Orbán. Že by na pohřeb polského prezidenta nepřijeli nejvyšší maďarští státní činitelé, je stejně nepravděpodobné, jako že by se pohřbu slovenského prezidenta nezúčastnili ti čeští.

 

Jakýsi polský přívrženec PiS se domnívá, že by se Jaroslaw Kaczyński měl ucházet o prezidentský úřad, „Viděl bych v tom paralelu s dynastií Kennedyů.“ Ten mu přeje pěkné věci.

 

„Člověk nemusí mít velkou fantazii,“ píše dnes v LN Luboš Palata, „aby si dovedl představit, že někdo z rozhodujících lidí na palubě polského vládního speciálu může být označen za toho, kdo nese zodpovědnost za téměř sto mrtvých. Co by s polským národem udělalo, kdyby touto osobou byl sám prezident, pochovaný do panteonu národních hrdinů na krakovský Wawel, to si lze jen stěží představit.“ Z toho plyne, že pokud by tomu tak bylo, muselo by se to zatlouct. Problém je, že pokud tomu tak je, vědí o tom pochopitelně taky Rusové a mají na polské politiky a zvlášť na PiS, pořádně účinný instrument nátlaku. Nehledě na to, že by to stejně dřív nebo později prasklo.

 

Podle agentury STEM je nejpopulárnějším politikem v ČR Radek John. Není divu, zatím ještě nic neudělal, jen vynalézavě a podlézavě sliboval, takže každý nespokojený si do něho může promítnout své zmařené naděje. Kdybychom byli větší země, mohl by dostat Nobelovu cenu jako Barack Obama – ale musel by to stihnout do konce května.