Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Zaskočený Buldozer

Tak to máme za sebou. Předseda ČSSD Jiří Paroubek o sobě skromně prohlásil, že je nejlepší TV diskutér, vyzval v neděli do ČT nového lídra ODS Petra Nečase – a nestačil se divit.

 

Paroubek šel na Otázky Václava Moravce od podlahy, stejně jako na většinu věcí v životě i v politice. Snad aby média zase netahala jeho rodinu do politiky, přivezl ji v neděli v poledne do ČT celou i s kočárem a PR čarodějem Petrem Dimunem.

 

Ten v přípravné místnosti chvíli předstíral práci s falešnými barevnými grafy, jimiž si později jeho šéf zakrýval před kamerou obličej, záhy se z něj ale stal komorník paní Petry - džob zhruba přiměřený jeho vrozeným schopnostem.

 

Nečas dorazil pouze s poradcem Jiřím Sezemským. I po devatenácti letech v politice má místopředseda ODS stále problém v komunikaci s cizím okolím, za brýlemi vidíte v prvním kontaktu nesmělé, těkavé oči. Zdání ale klame; za pět minut dvanáct usedl do studia ostřílený politický matador, jenž měl dost času vyzkoušet si v politice během tisíců veřejných vystoupení, partajních pučů, vzájemných zrad i voleb všechny politické triky.

 

Z obavy z osobní podpásové přestřelky, jíž býváme v neděli v poledne pravidelně svědky, změnila ČT formát duelu: dobré tři čtvrtiny zabral tzv. premiérský dotazník, v němž oba volební lídři pouze odpovídali na patnáct otázek, nediskutovali.

 

Přesto jsme se dozvěděli zajímavé věci. Například že Paroubek dá na radu Jaroslava Tvrdíka, někdejšího ubrečeného ministra obrany a později ministra likvidace ČSA; měli bychom před nimi zamknout státní kasu.

 

Nečas je prý zase individualista, většina rad jde jedním uchem dovnitř a druhým ven – v nejlepším případě. I tady bychom se měli mít na pozoru; poslední, kdo v ODS takhle nakládal s moudrými názory ohledně svého politického i osobního stylu, byl Mirek Topolánek. Jeho konec byl překvapivě rychlý a nedůstojný.

 

Ke skutečnému střetu obou kandidátů došlo až ve druhé části debaty a byla to legrace. Paroubek se rozvalil v křesle, před obličej si dal graf s údajnými dluhy ODS a nebyl schopen zavřít pusu, dokud mu ji nezavřela režie vypnutím mikrofonu.

 

Stejného se dočkal i Nečas. Ten ovšem zůstal na rozdíl od Topolánka, jenž se v podobných momentech uchyloval k zavírání očí a nesmyslnému mumlání, zcela klidný; na svého oponenta se většinu času usmíval s cynickým úsměvem slušňáka, jehož nevytočíte ani nejlživějším grafem.

 

Bylo by porušením tradice, kdyby se Paroubek po duelu neprohlásil za vítěze a o Nečasovi neprohlásil, že je horší diskutér než Topolánek. Jeho nevěrohodná lež ale smrděla na sto honů, někde uvnitř jí určitě nevěřil ani sám „buldozer“. Nový volební lídr ODS se ukázal jako mnohem těžší soupeř. Možná je to i tím, že na rozdíl od Paroubka si ze všeho může dělat legraci. Stačí jedno noční grémium či výkonná rada a vede stranu do voleb Milan Jančík.