Barack Obama při odletu s Washingtonu směr Praha

Barack Obama při odletu s Washingtonu směr Praha Zdroj: ČTK

Obama go home!

Pražská schůzka Obama-Medveděv připomínala dvoudenní orgie falešné národní pýchy. Politici, novináři i experti se v TV předháněli v hlouposti argumentů, co všechno přinese Česku. A proč vlastně?

 

Rusko a USA v Praze podepsaly smlouvu o snížení jaderných zbraní na úroveň, kde už de facto je. Zvlášť ze strany Ruska, krizí výrazně zchudlé země, jejíž jaderný arzenál připomíná hromadu rezivějícího šrotu, jde velmi významný posun: díky smlouvě může likvidaci jeho části prezentovat jako akt mezinárodní velkorysosti, ne jako akt vlastní bídy. Spasíbo, Prága!

 

Mimochodem: pražská smlouva je v Rusku tak důležitý dokument, že se v hlavním ruském deníku dostala na velmi důležitou sedmou stranu. A pokud jde o vztah USA-Česko? Jsme pro Američany tak klíčovou zemí, že tady už rok a půl nemají ani velvyslance. Údajně nemohl vydýchat vzduch v pražských tramvajích.

 

Ještě lepší ale byly argumenty novinářů a nejrůznějších expertů, co všechno přinese podpis smlouvy Praze. Zatmění mozků šlo tak daleko, že někdo v TV dokonce počítal, kolik by stála reklama města v hlavních amerických novinách a TV! Prý miliony!

 

Wow! Myslím, že Prahu zahrnou miliónové davy turistů - jak těch obyčejných, tak těch kongresových sexuálních. Holky, pasáci i dealeři kolem Václaváku by se měli rychle připravit. A stejně tak prezident Václav Klaus, vrátka na Hradě se teď netrhnou; všichni hned poletí tam, kde dva politici podepsali méně významnou smlouvu a budou se domáhat stejného programu.

 

Možná bychom tomu měli začít říkat smlouvová turistika. Ubytujete se v Hiltonu, ráno se necháte vzbudit několika vrtulníky, pak sednete do pancéřované limuzíny a na Hradě vás uvítá prezidentův dvojník s připraveným plnícím perem, řekněme Ladislav Jakl. Při odchodu se pak necháte střelit do kotníku některým z ostřelovačů.

 

Ano, chápu. Obama v sobě cítí mesiášské historické poslání, do nějž se Praha náhodou připletla ohledně jaderných zbraní. Od jeho loňského projevu situovaného do hradčanského průhledu se tedy vše kolem jádra bude dít na stejném pražském pozadí, vypadá dobře v TV. A my, chudí a malí Češi, to tolik milujeme taky!

 

Doufejme, že prezident Prahu vynechá aspoň v případě testů nových jaderných zbraní. Pak by totiž pohled do údolí pod Hradem nemusel být vůbec hezký; všichni dobře víme, jak dlouho dokáže držet smog. Natož radioaktivní spad.

 

Buďme k sobě upřímní. Praha je pro Obamu něco jako hotel s vždy ochotným personálem, jemuž nevadí, že musí jet ráno do práce oklikou a večer se trochu zdrží. Jako někdo, kdo žije v Karlíně, tedy hned za Hiltonem, si přeju jediné: Obama go home. Potřebuju totiž natankovat a nejbližší pumpa je právě za Hiltonem!