Ladislav Jakl

Ladislav Jakl Zdroj: Štěpán Mareš

Láďa prezidentem

Snad to bylo pivem, které miluje. Nebo duchem prezidenta Václava Klause, jemuž slouží. Anebo obyčejnou blbostí. „To téma se nám snaží vnutit několik levicových novinářů,“ řekl Klausův tajemník Ladislav Jakl o pedofilních skandálech katolických kněží.

 

Moudrý výrok padl v úterním Hyde Parku na ČT 24, kde Jakl odpovídal na otázku jednoho z diváků. Ne že by sám tajemník, postupem času připomínající starého pitbulla, jemuž odepřeli životní zápas, byl příkladným katolíkem; za své kacířské názory na vše protiklausovské či příšernou pivní muziku, jíž už dlouhá léta trápí svět, určitě nepůjde do nebe.

 

Prostě jen hájil Klause, jak má v popisu své uklízečské hradní práce. Ten se kvůli mediální pozornosti zastal papeže, jenž poslední dobou dělá, jako by homosexuální pedofilie v sakristii byla něco jako evangelium, v podstatě samozřejmost. Proč ne. jen se obávám, že sami oběti i jejich rodiče to vidí trochu jinak.

 

„Je to rafinovaný útok na papeže, hlavně z levicových novin,“ dodal Jakl.

 

Hmmm! Těžko říct, odkdy je homosexuální pedofilie levicovou úchylkou. Snad od doby, co Hradu šéfuje nezdravý triumvirát Klaus-Hájek-Jakl, trio s hodně ošklivou aurou. Kdybych chtěl sklouznout k podobně idiotské politické argumentaci, musel bych Jaklovi připomenout, že to spíš bývá jeho ultrakonzervativní pravice, kdo brojí proti homosexuálům – ne levice. Ta se obvykle rve za jejich práva.

 

Což samozřejmě nechci: stále ještě se považuji za příčetného. I tak nám však Jakl prokázal návštěvou veřejnoprávní TV nedocenitelnou službu; v přímém přenosu jsme viděli, jak nebezpečně dogmatický duch na Hradě panuje. Člověk aby se už bál jen přiblížit: vejdete hlavní branou a hned na hlavním nádvoří se vás zmocní Hájkovy siločáry…. Domů se vrátíte jako horší inkarnace Jindřicha Forejta, šéfa hradního protokolu. I peklo bude vysvobození.

 

„Není mu (Klausovi) jedno, co se v jeho státě děje,“ ujelo ještě v pořadu Jaklovi, možná i nechtěně.

 

jeho státě? Který velikán to byl, jehož naposled napadlo, že on je stát: Ludvík XIV? Jsme v dobrých rukou. Jen si myslím, že by to na prezidenta měl za tři roky zkusit sám Jakl. Přinejmenším myšlenkově zraje jako Klaus. Jeho stát potřebuje skutečného následovníka trůnu.