Paroubek

Paroubek Zdroj: Štěpán Mareš

Nechte nám aspoň překvapení

Letošní sněmovní volby jistě nebudou nic hezkého, viz vnitrostranický džihád ODS či kolotočářské PR ČSSD. Jedno však po dlouhé době aspoň slibují: překvapení.

Ano, vím: Jiří Paroubek zřejmě konečně vyhraje a slušným lidem nezbude než kvůli strachu z jeho nápadů a kamarádů z Matějské a Teplic přemýšlet o emigraci, takže jaké překvapení?

Jenže ani Paroubek nemá nic jistého. Ač uvnitř jistě člověk bez politických zábran, navíc kovaný komunistickou dekadencí a pražskou galerkou osmdesátých let, bojí se otevřené spolupráce s KSČM jako čert kříže; zaprvé je to kaňka na jeho falešné image demokrata, jíž musí nonstop živit drahou reklamou, aby jí uvěřil aspoň sám; zadruhé by se to nemuselo líbit jeho vnitrostranické opozici, jež nikdy nespí.

Věřte mi: odvažte ministra vnitra Martina Pecinu ze řetězu, a nezbude v Lidovém domě kámen na kameni.

Pro legalizaci vlastní vlády, čímž nemyslím de iure vládnutí s komunisty ze sněmovny, bude tedy Paroubek jako zástěrku zřejmě hledat někoho trochu čistšího, pravděpodobně tradičně promiskuitní lidovce. Jenže ti mají ohledně účasti ve vládě opřené nepřímo o KSČM precedens; v roce 2006 to zkusil jejich někdejší šéf, bratr Miroslav Kalousek.

On sám to tehdy vysvětloval historickou prozíravostí, ostatní - včetně mnoha vlivných lidovců, což je co říct - historickou věrolomností. Výsledek známe: Kalouskův pád v KDU-ČSL a následné zmrtvýchvstání v TOP 09, jíž lze považovat za doposud nejlepší politický podfuk.

Samozřejmě s výjimkou Věcí veřejných, po Nově nového hobby Radka Johna. Jen ti jsou skutečně novou alternativou; jejich billboardoví předáci si nedali práci ani s hledáním svého knížete na bílém koni, ani s tvorbou volebního programu – vpravdě nový přístup. Voličům rovnou říkají: zvolte nás, protože to chtějí naši sponzoři. Ti dokonce sami kandidují.

 

Nemá smysl spoléhat na předvolební průzkumy; nejenže odrážejí pouze momentální náladu, takže se mění ze dne na den, navíc se i fixlují. U velkých stran sice obvykle zachytí trend, i zde ale převedly ostudné chyby. Ještě horší je to u těch „nových“ – viz někdejší Důchodci za životní jistoty; vůbec bych proto nesázel na podezřele hezká čísla jak TOP 09, tak především VV.

Nové pracovní místo Johna nemusí po volbách vůbec být v parlamentu, ale v nějaké laciné TV estrádě, čímž pochopitelně nemyslím jeho honorář, ale umolousané vtipy. Řekněme coby všeobecný expert-bavič na dopravu?

Vše ale taky může být úplně jinak. ODS možná nakonec nažene tolik voličů k TOP 09 a VV, jež je nabalí i jinde, že bude i po prohře vládnout s nimi a lidovci. Neříkejme tomu pravice; prostě půjde o koalici zájmů, které za sebou netáhne ČSSD s KSČM.

Nic moc veselého? Jistě, jde o politiku. Ale aspoň překvapivé, ne?