Ideová konference ODS Vize 2020

Ideová konference ODS Vize 2020 Zdroj: Tomáš Tesař

Co přinesl den (úterý 23. března)

Podle dnešních novin se v ODS rozběhla šířeji založená vzpoura proti předsedovi, který údajně stranu nenapravitelně poškozuje. K Sobotkovi se přidal Alexandr Vondra (podotýkám, že je politicky zodpovědný za skandál s Entropou), senátor Julínek a místopředsedkyně Němcová (Topolánek ji kdysi vystrnadil z funkce místopředsedkyně strany).

Dále několik „čelných představitelů ODS, kteří si nepřejí být jmenováni“. Místopředsedové Vodrážka, Langer a Nečas se nevyjádřili, první dva vypadají, že Topolánka spíše omlouvají.

 

Časopis LUI dal k dispozici celý záznam rozhovoru s Topolánkem. Šéfredaktor nedokázal přesvědčivě vysvětlil, proč záznam pořídili, i když vypadá na první poslech jako normální rozhovor pro tištěné médium, který bude ještě nějak zredigován. Neměl prý být vůbec použit. Natáčeli na video údajně s tím, že videozáznam chtěli dát beze zvuku (jen s hudebním doprovodem) k dispozici v internetové verzi. V Blesku tvrdí, že jim záznam přinesla asistentka z LUI. Tyto informace zarážejí svou nesmyslností. Podivnější historii jsem snad ještě neslyšel a vůbec mi není jasné, proč Topolánek na něco takového přistoupil.

 

Ze záznamu mj. vyplývá, že nesmyslná kritika církve, (kterou mimochodem sdílí drtivá většina české veřejnosti) padla během debaty, v níž Topolánek vykládal, proč by nikdy nehlasoval pro možnost adopce dětí homosexuálními páry. Řekl, že pro něj je jediným přijatelným modelem křesťanská rodina, otec, matka a děti. Jako „kritika křesťanů“ všeobecně se to, co řekl vykládat nedá, a v situaci, kdy česká média v duchu momentálního evropského tendru vydávají vytrvale a nestoudně katolický klerus za spolek pedofilů, tuplem ne.

 

Některým straníkům připadá prý akce s odvoláváním Topolánka (přesněji řečeno: Topolánka mohou vyškrtnout s kandidátky, z funkce předsedy by musel odstoupit sám, pokud by ODS nechtěla zpestřit svou předvolební kampaň ještě volebním kongresem) jako replika sarajevského atentátu z r. 1997. Myslím že se mýlí, je to ještě daleko horší. To, co Topolánkovi vytýkají, jsou z 90% prefabrikované fikce.

 

K odchodu Topolánka velmi rezolutně vyzývá taky ČSSD. Není však důsledná. Podle toho, co v té souvislosti prohlásili její předáci, by měli spíš stanovit, kdo v ODS smí zůstat.

 

Čelní představitelé TOP09 se chovají po pilátovsku. Topolánka více (Kalousek) či o něco méně (Schwarzenberg) kritizují, ale v zásadě se do věci nehodlají plést. Konec konců proč ne, není to jejich problém. Aspoň doufám.

 

MfD pozoruhodným způsobem modifikovala to, co napsala o Topolánkových výrocích včera. Ondřej Šťastný dnes píše: „V rozhovoru se šéfredaktorem gay časopisu prostořece hovoří o homosexuálech (což není pravda, bd), odsuzuje jako třídu voliče sociální demokracie (Topolánek se pokouší formulovat, jaké lidi chce Paroubek oslovit, bd) a o premiéru Janu Fischerovi se vyjadřuje v souvislosti s jeho židovskými kořeny (to se nesmí? Premiér se ke svému Židovství otevřeně hlásí, a proč by taky ne, bd)“. Pokud jde o charakteristiku „obyčejného Čecha“, píší pan Šťastný a Syrovátka dále: Gay časopis Lui totiž pustil na veřejnost obsáhlejší verzi Topolánkova rozhovoru. A při pohledu na toto video lze souhlasit s expremiérovým vysvětlením, pokud jde o vyznění výroku: „Co je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? To je přece vepřo knedlo zelo. A v podstatě je třeba všechny zavřít a nakopat do pr...!“ Z kontextu opravdu vyplývá, že Topolánek nemluví o tom, že by on sám chtěl někoho zavírat nebo kopat. Mluvil o tom, že obyčejní Češi, kteří volí Paroubkovu ČSSD, jsou netolerantní k druhým lidem a chtěli by je zavírat a „nakopat“.“ To není pravda, Topolánek mluvil o lidech, které chce Paroubek oslovit a získat.

 

Václav Dolejší je tolerantnější: „Když zhlédnete celé video s Mirkem Topolánkem, najednou je vyznění jeho výroků o homosexuálech, Židech, křesťanech či Češích jiné. Zdá se mi, že neřekl nic tak hrozného, nahlas uvažoval a rozhodně není xenofobní, homofobní či nesnášenlivý. To je prostě typický Mirek Topolánek a jeho přestřelené fóry za hranou… Lidově řečeno „všechno vykecat“ není ideální vlastnost pro člověka, který se uchází o post premiéra“. Mělo by se tedy zřejmě jednat o výkop se soucitem.

 

V Lidových novinách upozorňují, že roli lídra opravdové pravice obsazuje místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek. Rád bych věřil, že to není součástí hry a že tu není přání otcem myšlenky. Je totiž pozoruhodné, jak rezolutní byl ve své kritice Topolánka premiér Fischer, a oč opatrnější předseda pražské židovské obce Bányai (který pak trochu přitvrdil, doufám, že není pod politickým tlakem): „Jsem přesvědčen, že pan Topolánek nechtěl nikoho urazit, ale zároveň si uvědomuji, že nešikovná slova se obtížně vysvětlují, snadno mohou narušit korektní vztahy a je právem každého, aby si je vykládal po svém.“ V této souvislosti mi uražení pana Fischera připadá jako silně politické stanovisko. A těžko se zbavuji dojmu, že pan Fischer má (např. pokud jde o některé blízké spolupracovníky) se špičkami TOP09 sice neformální, ale dost úzké vztahy. Což samozřejmě není nic proti ničemu.

AUTOR JE POLITOLOG