Klaus bláznem

Klaus bláznem Zdroj: Jan Ignác Říha

Co přinesl den (středa 17. března)

Václav Klaus pochválil na včerejším Žofínském fóru Topolánkovu a Kalouskovu vládu, že se jako jediná od roku 1998 snažila o to, „vymanit se z dluhové pasti veřejných financí (což je podle Klause důležitěji než „boj s krizí“).

Těžko se zbavit dojmu, že Klaus si teď už může dovolit Topolánka chválit (nechválí ho nijak moc) – jeho šance vyhrát volby jsou mj. i díky Klausovu skrytému i veřejnému angažmá poměrně malé. Naopak, vypadá to jako nestrannost. Topolánkovi to už nepomůže a Klausovi, který Topolánka v rozhodujících okamžicích potopil, kde mohl, to udělá hezkou image. Prezidentovi nelze upřít některé trefné formulace, například: „Jakkoli nám mohou být sympatické názory pana premiéra nebo dnešního pana ministra financí, tak my všichni víme, že to je vlastně zvláštní nesmyslná vláda, která nemá mandát, aby cokoli vážného udělala.“

Pražská ODS sice zuřivě popírá, že by se chtěla zbavit svého předsedy (a volebního lídra) Béma, ale zároveň dnes regionální rada svolala na 15. dubna regionální sněm (požádalo o to 6 pražských organizací). Důvodem je nespokojenost se složením pražského předsednictva ODS, problém naproti tomu je, že měnit kandidátky lze jen do příštího týdne, pak už s smí jen škrtat. Rozhodnutí vysílá signál o jakémsi neklidu v pražské ODS, sám sněm měsíc před volbami může ten signál ještě posílit. Co může změnit a zda se změny mohou promítnout do volebních výsledků, není úplně jasné. Na první pohled to vypadá tak, že pokud Bémovi odpůrci uspějí, budou sice v předsednictvu sedět odpůrci dosavadního předsedy, ale v PS on a jeho stoupenci. To je dost nešťastná forma prezentace. Navíc 6 organizací z 15, to není zrovna moc.

Nový ukrajinský prezident Janukovyč s ruskou podporou zve USA, aby novou odzbrojovací dohodu s Ruskem podepsaly na Ukrajině, která prý je nyní „mostem mezi západem a východem“. Asi takovým, jako byla ČSR v letech 1945-8, a možná ještě vykutálenějším.

„ODS teď hodně spoléhá na to, že se šéf ČSSD neustálým řečněním a slibováním před voliči znemožní sám a ukáže, jaké riziko pro zemi by jeho vládnutí přineslo“, tvrdí dnes v MfD. Vzhledem k tomu, jak v MfD o ODS informují, nevím, zda je to pomluva nebo zda si to v ODS opravdu myslí. Pokud platí to druhé, je to strašlivá iluze. Nikdo se neznemožní sám, a zvlášť ne tak poměrně šikovný politik jako Paroubek. (Kdyby nebyl šikovný, nikdy by se nedopracoval k těm výsledkům v předvolební propagandě, jimiž se teď může pochlubit. Šikovnost je technická, nikoli morální vlastnost, ale žádný politik se bez ní neobejde).

Mladá fronta Dnes taky jako jediná přinesla plný text Klausova vystoupení na Žofínském fóru. Zasloužilo by si zvláštního rozboru, nejpozoruhodnější je to, v čem vidí prezident největší nebezpečí: v pokusech vrátit základní principy fungování lidské společnosti do předdemokratického stádia. Počítá sem přeregulovanou ekonomiku, povinné očkování proti prasečí chřipce, doktrínu globálního oteplování. Pan prezident má se svým předchůdcem, s nímž si nemohou přijít na jméno, jedno společné: globální, takřka vesmírné starosti. Já jako Čecháček přikrčený mezi naše kopečky se bojím nikoli pokusů vrátit do předdemokratického stádia fungování lidské společnosti, ale vrátit tam Českou republiku. Jsem přesvědčen, že pokud se usalaší ve Strakovce Paroubek a pokud posílí v ČR ruský vliv, octneme se na téhle skluzavce, a to je momentálně hlavní nebezpečí, které by mělo zajímat české demokratické politiky.

ČSSD zjevně rezignovala na předvolební úsilí o odbourání regulačních poplatků ve zdravotnictví. Jednak to už nestihne a jednak: takhle může slibovat, až se dostaneme k veslu, zrušíme poplatky. Jinak by nemohla a voliči by ztratili jeden důvod, proč ji volit.

Musím se přiznat, že už mi pořádně jde na nervy celosvětové hysterické rozpumpování afér kolem zneužívání nezletilých v katolických církevních institucích. Katolíci, a šířeji křesťané jsou ti, kteří nejdříve upalovali čarodějnice a teď przní malé děti. Dal si někdo práci, aby doložil, zda např. v „nekřesťanských“ internátech a dětských sborech je zneužívání dětí méně časté než v těch katolických? Lidé nejen že sami nevěří ničemu, ale navíc jim jde o to, ty, co něčemu věří pokud to jen trochu jde, kompromitovat, pomluvit a pošpinit. Je to hnusné.

Poslední průzkum CVVM vypadá na první pohled pro ODS lehce příznivě (náskok ČSSD se snížil), ale ve skutečnosti dokládá trend velmi neblahý: občanské strany jako celek čím dál tím víc ztrácejí na postkomunisty. To, že Paroubek teď zdůrazňuje menšinové vládnutí s komunistickou podporou, je logické: jinou možnost nemá a o tuhle nejspíš nepřijde. Zbývá otázka, jak si budou s Filipem rozumět a jak si dokážou navzájem vyhovět. Skoro bych řekl, že jim to půjde. Nejhorší by bylo, kdyby se občanské strany snažily Paroubkovi pomoci tam, kde se s komunisty nedohodne. Když společné vládnutí, tak výlučné a ve všem všudy.


AUTOR JE POLITOLOG