Jiří paroubek na hokejovém MS ve Vídni

Jiří paroubek na hokejovém MS ve Vídni Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Co přinesl den (pondělí 8. března)

V nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil Jiří Paroubek mj., že by velké firmy měly povinně přispívat jedním procentem daní na sport a kulturu. „Bohaté firmy ať udělají něco pro společnost… Je třeba regulovat tržní společnost, aby se vytvořilo správné tržní prostředí.“

Zvlášť se o tom pak musí mluvit před volbami, aby straně stouply preference. Musím se přiznat, že na rozdíl od toho, jak tomu bylo za mých mladých let, se sport rozdělil na dvě různé věci. Ten první, ochotnický – nevím, zda ho ještě někdo vůbec provozuje (mám dojem, že ho vystřídaly posilovny apod.) a pak exkluzivní cirkus, při němž se na stadionech a obrazovkách producírují superprofesionální a perfektně vycvičení gladiátoři, zatímco ochozy stadionů poskytují určité sortě mladých lidí příležitost k tomu, aby vybili své ničivé vášně na sobě, na zařízení a na pořadatelích (už dlouho nebyla válka) a hospody s velkými obrazovkami umožňují jiné, klidnější sortě „sportovců na druhé straně barikády“ (diváků), aby se hlasitě vyřvali a pořádně nalili pivem. Zdá se, jako by oba typy aktivit – ta na stadionu a ta v ochozech, případně před obrazovkou - spolu nijak bezprostředně nesouvisely. Nějak nechápu, proč by se zrovna tenhle cirkus měl povinně finančně podporovat, připadá mi to jaksi hnusné.

Nově zvolený předseda „Strany práv občanů – zemanovci“ (jak zní upravené jméno) Zeman pozval na slavnostní večeři čelné představitele několika politických stran. Přišli Topolánek, Schwarzenberg a Kalousek, Paroubek (rovněž pozvaný) pochopitelně odmítl. Je to hezké, že si levice s pravicí tak pěkně rozumí – Levice je ovšem v Zemanově podání specifická a řekl bych, že slaboučká. Paroubka o pár procent hlasů připravit může – ale na „pravici“ je adeptů na požírače hlasů více a nadějnějších.

Výroky politicky znovuzrozeného odborového předáka Duška o homosexuálním spiknutí na ministerstvu dopravy vzbudily takový rozruch, že se nakonec dopravní odbory rozhodly stáhnout ho z pětičlenné vyjednávací delegace, dokud nevysvětlí, jak to myslil. Dušek se omlouvat nehodlá a myslel to dobře, neútočil totiž na „gaye“, ale na diletanty. Nechápu, proč se před diletantem bojí sehnout pro tužku.