Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: ČTK

Štěstí podle Paroubka

Předseda ČSSD Jiří Paroubek je čaroděj. Sotva v úterý promluví k jistotě důchodů, hned jednu jistotu máme: žádného důchodu se nedočkáme. Nebo aspoň vyhraje-li on volby.

Ke svému tradičnímu volebnímu zaklínadlu Paroubek promluvil na důchodové konferenci. A že to byl proslov! Mistr politických řešení ze střelnice z pouti připomínal kouzelníka, jehož na pódiu zradí hned úvodní podvod; i u vlastního projevu se potil tak, že si čelo musel kapesníkem otírat hned u druhé lži.

Tedy že současný důchodový systém zachráníme před krachem tím, že s ním v podstatě nic neuděláme. Paroubek všem slíbil šťastné stáří se stávajícím průběžným systémem, přestože do něj přispívá stále méně lidí, zatímco důchodců přibývá. Na základní škole se podle podobných příkladů učí záporná čísla.

Předseda má ale plán: všechno zaplatí naše děti, jichž si se štědrými pobídkami ČSSD naděláme plné domy, či spíš sídlištní garsonky; nebo imigranti, kteří se do oranžového ráje sjedou z celého světa, samozřejmě jen ti nejlepší; a taky všichni zaměstnaní, kterých už bude jen přibývat. Státní kasa bude zase plná. A nás, budoucí důchodce a voliče ČSSD, to nebude nic stát.

Zasnil jsem se také. Bylo mi o třicet víc a v otrhané zimní bundě a prošlapaných bačkorách jsem zevloval u odpadkové rampy Tesca. Zatímco jsem s ostatními důchodci čekal na pytel s prošlými sýry a rohlíky, hřála mi třesoucí se ruku podepsaná naoranžovělá fotka dvou sympatických manželů, staršího pána a mladší paní. Pod růží drželi v náručí malou dcerku v pěkných značkových botičkách a slibovali třináctý důchod…

Tak nějak vypadá Paroubkovo šťastné stáří, nezaplatíme-li si je už v mladším věku sami. Ano, odpudivá představa. Třeba porsche je mnohem lepší pobídka k práci. Bohužel ale pravdivá. Podle tzv. Bezděkovy komise, jež už léta dodává politikům nepříjemná data, takže je většina politiků radši dodává do koše, se důchodový účet záhy propadne do dluhu. Navždy. Mělo to sice být až za patnáct let, jenže s čísly – jak se to obvykle stává – zamávala krize.

Moje generace čerstvých čtyřicátníků si tak problém s penzí zřejmě ušetří, žádnou mít nebudeme. A zvlášť s Paroubkem, delikventem jakýchkoli veřejných financí. V úterý se zaštítí oddělením důchodového účtu od státního rozpočtu, aby jej politici jako on přestali vykrádat, už ve středu ale vykrade kvůli jiným volebním slibům dividendu ČEZ, původně určenou právě na důchodovou reformu.