Co přinesl den (čtvrtek 28. ledna)

Co přinesl den (čtvrtek 28. ledna)

Co přinesl den (čtvrtek 28. ledna)

Komunisticko-sociálnědemokraticko-lidovecká předvolební koalice zjevně ovládla Poslaneckou sněmovnu. Svým populistickým řáděním udělala z vlády sbor bezmocných statistů a ostatní strany zatlačila do defenzívy.



Za Topolánka coby premiéra a Paroubka coby lídra opozice jsme měli přeběhlíky-jednotlivce, teď se jako přeběhlík chová celá strana, KDU-ČSL. Zdá se, že Cyril Svoboda je v situaci, kdy se KDU-ČSL pohybuje těsně nad mimoparlamentní propastí, schopný akcí, které překonávají vše, co lidovci doposavad předvedli. Ostatně, „protibémovské“ billboardy po Praze mají taky pořádně daleko k tomu, co se v politice považuje za slušnost. Na jistě problematických krocích magistrátu si pražský lidovecký trpaslíček přihřívá svou polívčičku. Pod každý se pěkně podepíše, jako když pejsek očurává plot. Co všechno budou tihle lidovci provádět, octnou-li se v „středopravé“ koalici, si lze zatím jen představovat, představy jsou to vesměs úděsné.

Podle průzkumu CVVM by sice ČSSD vyhrála volby, ale nedokázala by nejspíš sestavit většinovou vládu. Mohla by vzniknout strakatá vládní koalice ODS, TOP 09, lidovci a zelení s dostatečnou převahou 6 mandátů. Akceschopnost takové vlády je dost problematická. Při vší úctě k výkonu nového předsedy zelených Lišky (díky němu možná SZ uteče hrobníkovi z lopaty), dohoda s ním bude těžší než s Bursíkem, a KDU-ČSL se už nyní úspěšně prezentuje jako jeden sice nevelký, ale zato kolektivní Melčák. Pozoruhodné je, že proti prosinci ČSSD ztratila celých 6%, kdežto ODS by 1,5% získala. Lidovci se vyšvihli z 4,5 na 7%, zelení mají 6%. Velkou ztrátu ČSSD by musel potvrdit ještě nějaký další průzkum, aby byla docela věrohodná.

Ministr Pecina je jakýmsi virtuálním lídrem pražské kandidátky. Prý jde jen o spekulace, ale v pražské ČSSD se spekuluje mohutně, i když se to pražským členům ČSSD zároveň nelíbí. Nelíbí s jim to, ale spekulují o sto šest. Zároveň vychází najevo, že poslankyně Zubová se „vůbec neúčastní jednání ČSSD“. Nemusí, není členkou strany. Škoda že nemá instrumenty na to, aby teď Paroubkovi zatápěla stejně jako předtím Bursíkovi a Topolánkovi. Zjevně nic jiného než zatápět spojencům neumí. Kéž by se dostala do PS!

Podle průzkumu STEM si 2/3 lidí u nás myslí, že se po listopadu 1989 život u nás zlepšil, ale 50% lidí je přesvědčeno, že za „socialismu“ (rozuměj za totáče) byl větší pořádek a lepší morálka. To je pozoruhodné, myslela si v SRN v roce 1965 třetina lidí, že se život proti Třetí říši nezlepšil a že za Hitlera byl větší pořádek a lepší morálka? Vlastně ne, srovnání nesedí, my jsme nebyli žádnou Třetí říší, nýbrž jen ubohou kolonií rudého Třetího Říma.

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí z r. 2006 o rozpuštění Komunistického svazu mládeže. Prý by se ministerstvo vnitra mělo zabývat tím, zda KSM představuje reálnou hrozbu pro současnou demokratickou společnost. Také je nutné posoudit, co je pro stát výhodnější, zda tolerovat radikální nedemokratický spolek, nebo omezit ústavou garantované shromažďovací právo. Pokud je naše soudnictví důsledné, nesmí podle těchto zásad zakázat ani Dělnickou stranu. Všem se musí měřit stejným metrem.

Hejtman Hašek polemizuje v Právu s předsedou zelených Ondřejem Liškou. Při té příležitosti ho nazývá „zeleným svazákem“ (to je asi stejně věcné a slušné, jako kdyby někdo nazval pana Haška „oranžovým brněnským Obersturmbannführerem“). A mluví o poslanci, „který má spolu s ostatními spolustraníky dost másla na hlavě z vládnutí v Topolánkově kabinetu, ať již kvůli využívání přeběhlíků…“ Být vicepapalášem v ČSSD, o přeběhlících v souvislosti se Stranou zelených bych mluvil jen v soukromí a šeptem.

Prezident Klaus rázně zasáhl do povinného očkování vojáků. Je to typicky neaktivistické, ale konec konců, je přece vrchní velitel armády a dokud se tahle směšná blbina z ústavy neodstraní, může se plést ministrům obrany a náčelníkům generálních štábů do řemesla. V každém případě je to lepší, než když projevem (nebo to byl článek? To je zajímavé, u Klause se to poznává stejně špatně jako u Paroubka) v LN nařizuje národu, co si má myslet o Edvardu Benešovi.

Je zajímavé, kolik Topolánkových oponentů v ODS má se svým předsedou z 95% shodné názory. Skoro to vypadá, že v aritmetice ODS je poměr mezi 95 a 5 jiný než v té běžné.
Paní Paroubková (ta nynější, nová) je znechucena tím, že jí v novinách vytkli drahé bačkůrky její holčičky (měla je na nožičkách při křtu). Reaguje rozhořčeně, ale žertem: „Margaretku budu oblékat do pytle od brambor, na nožičky jí dám laptě nebo omotám starý kapesník. Dárky, které naše holčička dostala, rozdám, aniž by je nosila nebo si s nimi pohrála. Ať dcera našeho předního socialisty trpí.“ Zdá se, že Paroubkova choť má, stejně jako její muž, sexy mozek – nebo aspoň činnosti sexy mozku pana Paroubka ten svůj mozek výrazně přizpůsobila.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala