Co přinesl den (čtvrtek 14. ledna)

Mirek Topolánek naznačil, že ODS hodlá navrhnout, aby se napříště u řidičů motorových vozidel tolerovala určitá míra alkoholu v krvi: navrhují hranici 0,2 promile, která odpovídá jednomu malému pivu.



Důsledek bude, že si každý dá k obědu nebo k večeři velké pivo. Pravda, velké pivo (desítka) k jídlu nemůže, řekl bych na základě vlastní zkušenosti, chování řidiče při jízdě výrazně ovlivnit. Tímhle způsobem se dá ovšem s hranicí dál licitovat. Problém je v tom, že citlivost na alkohol je nejspíš individuální a závisí mj. na věku. Vycházím z vlastní zkušenosti: když mi bylo třicet, nezanechala na mne desítka vypitá nalačno absolutně žádnou stopu. Dnes bych si v takovém případě za volant sednout netroufl.

Prezident Klaus udělil prý v uplynulých letech milost čtyřem lidem, kteří patřili mezi přátele či spolupracovníky zavražděného mafiána Mrázka. Nechápu, proč by to dělal úmyslně a plánovitě. Buď je to tedy náhoda, nebo to na Klause někdo narafičil.
Setkání Jiřího Paroubka s prezidentem Klausem proběhlo „smířlivě“. Paroubek sice neustoupil ani o milimetr, ale prezidenta hrubě neurážel. To je u předsedy ČSSD věc poměrně neobvyklá, v zásadě pozitivní, a je třeba ji ocenit, i když výsledek setkání je slušně řečeno nula. Čeští politici se už naučili být skromní, stačí jim, když na ně předseda ČSSD není vyloženě sprostý.

Expert na životní prostředí ODS Moldan prohlásil, že přestupuje z ODS do TOP 09. Politolog Lidového domu Lukáš Jelínek (jakýsi Paroubkův Jiří Pehe) v té souvislosti napsal, že ODS je schopna vyštípat renomovaného seniora Moldana. Podle zprávy šel ovšem sám. Zprávy o třídním nepříteli je odjakživa třeba přibarvit.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala