Bouřka

Bouřka Zdroj: Profimedia.cz

Pozor na silné bouřky. Trápit nás budou celý týden

Především odpoledne a večer se budou dnes po celé republice vyskytovat velmi silné bouřky, které budou podle meteorologů doprovázeny krupobitím a silnými nárazy větru o rychlosti kolem 75 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav proto plošně rozšířil výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, která má nyní navíc jednotnou dobu platnosti od dnešních 11:00 do středeční jedné hodiny po půlnoci. Meteorologové naopak zrušili výstrahu na vysoké teploty pro východní Moravu a Slezsko.

Bouřková činnost se bude objevovat na zvlněném frontálním rozhraní mezi velmi teplým vzduchem na východě a chladnějším na západě, které se dostane právě nad Českou republiku. V bouřkách se mohou objevovat i lokální přívalové srážky s ojedinělým úhrnem kolem 50 milimetrů.

Večer budou bouřky od jihozápadu slábnout, předpovídají meteorologové. "V severní polovině území očekáváme zeslabení bouřek kolem půlnoci, kdy budou srážky místy přecházet do trvalejšího deště, při kterém může ojediněle spadnout dalších 20 milimetrů," doplnili.

Vzhledem k přívalovým srážkám je podle ČHMÚ možné očekávat rychlé rozvodnění malých toků. Mohou být rovněž zatopeny ulice nebo podemlety komunikace. Kvůli větru by lidé měli zajistit okna a dveře a upevnit volně položené předměty, jako jsou například slunečníky nebo zahradní nábytek.

Předpověď na středu:

Převážně zataženo, na většině území déšť, ojediněle vydatný a trvalý, zejména na horách. Na jihu Moravy během dne ubývání srážek a částečné protrhávání oblačnosti. Na severovýchodě Čech ojediněle, na Moravě zpočátku místy bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 14 °C, na západě a jihozápadě Čech kolem 12 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku 18 až 22 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek:

Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na západě Čech kolem 16 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek:

Většinou oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na severovýchodní.

Předpověď na sobotu:

Většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C.