Počasí - bouřky

Počasí - bouřky Zdroj: Profimedia

Začátek léta bude chladnější. V červenci nás potrápí bouřky

V příštích čtyřech týdnech se mírně ochladí a přijdou bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou zřejmě pohybovat většinou mezi 17 až 27 stupni. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Množství srážek bude asi celkově průměrné, ale kvůli bouřkám může na některých místech pršet vydatně.

Rozpětí nejvyšších denních teplot se v jednotlivých týdnech v období od 16. června do 13. července nebude výrazně lišit. Konec června ale bude zřejmě mírně chladnější než začátek července. V příštích dvou týdnech totiž bude horní hranice maximálních teplot podle ČHMÚ dosahovat asi 25 stupňů a horní hranice nejnižších nočních teplot zhruba 13 stupňů Celsia. V dalších dvou týdnech se maxima denních teplot posunou na 27 stupňů a nočních teplot na 14 až 15 stupňů Celsia.

Celková dlouhodobá průměrná teplota pro toto období činí podle meteorologů 17,6 stupně Celsia. Nejchladnější byl přelom června a července v roce 1980, kdy průměr činil 13,9 stupně, a naopak největší horka byla v roce 2006, kdy průměr dosáhl 20,9 stupně Celsia.

Průměr srážek pro období od 16. června do 13. července činí 76 milimetrů, tedy 76 litrů na metr čtvereční. Nejméně napršelo v roce 1976, a to jen 15 milimetrů, nejvíce v roce 1954, kdy spadlo 167 milimetrů. Letos by se srážky za celou republiku neměly odchýlit od průměru, ale situace na jednotlivých místech Česka se bude zřejmě výrazně lišit kvůli bouřkám.

"Vzhledem k ročnímu období musíme počítat, že v důsledku srážek bouřkového charakteru, zejména ve druhé polovině období, budou velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek," uvedli pracovníci ČHMÚ.