Zdeněk Svěrák o tom, kdy se zapřahuje do protestního vozu, proč není na Facebooku a v jakém filmu z dílny S+S měl hrát Jan Werich

Zdeněk Svěrák o tom, kdy se zapřahuje do protestního vozu, proč není na Facebooku a v jakém filmu z dílny S+S měl hrát Jan Werich Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) si Ladislav Smoljak se Zdeňkem Svěrákem zahráli sehranou dvojici, která přijímá nováčka (Luděk Sobota)
Já byl vystudovaný češtinář a Láďa matematik. Ale když jsme se pustili do prvního filmového scénáře, věděli jsme z divadla bezpečně jednu věc: že dokážeme lidi rozesmát.
Společná fotka během natáčení filmu Kulový blesk (1978). Při psaní role stárnoucího umělce, kterého si nakonec zahrál Karel Kalaš (stojí nad Danou Kolářovou ve stěhovacím voze), mysleli autoři původně na Jana Wericha.
Pravěká podoba „Cimrmanů“. Zleva: Z. Svěrák, O. Unger, M. Čepelka, L. Smoljak a K. Velebný, který vystupoval pod pseudonymem doktor Hedvábný.
Na Luční boudě si „Cimrmani“ oblékli kostýmy ze hry Dobytí severního pólu
7
Fotogalerie

Se svým národem si moc nerozumím

Na rozhovor se ZDEŇKEM SVĚRÁKEM (83) jsem se připravoval asi čtyřicet let. Někdy od chvíle, kdy jsem viděl jako kluk snímek Jáchyme, hoď ho do stroje! a nešlo mi do hlavy, jak dokázalo auto, které nikdo neřídil, prorazit zábradlí a spadnout z mostu. Anebo jak se Smoljakem dostali v Nejisté sezóně před kameru vrchního cenzora českého filmu Ludvíka Tomana. Během let mě pak napadaly další otázky související se všemi těmi filmy a divadly, jež se mi neodvratně zaťaly do života. Když teď sedí proti mně, nepoložím mu žádnou z nich. A stejně to stojí za to. Začneme tím, že objednám dvě piva a on mi napíše věnování do své poslední knížky. Jmenuje se Strážce nádrže.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!