na východě Ukrajiny stále probíhá  konflikt s Ruskem, při němž umírají lidé

na východě Ukrajiny stále probíhá konflikt s Ruskem, při němž umírají lidé Zdroj: Frederic Gruet

Mariupol je na první pohled nudné, obyčejné město... kdybyste tu a tam nenarazili na rozbombardovanou budovu a v ulicích a na nádraží nepotkávali desítky plně ozbrojených vojáků.
Tento „bunkr“ si jeho obyvatel vyrobil sám. V polích podél nové hranice jsou ale vyhloubeny a postaveny desítky bytelnějších.
Místo poslední úlevy v relativním bezpečí pro ty, kteří jsou nuceni přecházet hranice do a z DNR. Každý týden někdo z nich cestu nepřežije.
Na těchto hranicích nikdo nepředjíždí, nepředbíhá, nikdo se s nikým nedohaduje, ani když stojí na místě třeba hodinu...
Máša působí plaše, ale její angažované koláže si získávají čím dál větší věhlas. Nevyhýbá se žádným tématům, rozhodně ne válce a vraždění.
6
Fotogalerie

Válka, kterou nechceme vidět

Jedeme brázdou v poli. Kdysi asfaltová silnice k vesnici je rozbitá od výbuchů, v polích stojí podomácku vyrobené bunkry, na některých vlají ukrajinské vlajky. Auta se sunou pomalu a poslušně jedno za druhým, nikdo nepředjíždí, nepokouší se objet kolonu – nalevo i napravo jsou cedule varující před minami. A miny kolem nás opravdu jsou. I místní potulní psi se raději motají pod koly aut; na válečný režim si zvykli stejně jako lidé.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!