Dílo týdne: Stefan Milkov – Adam. Na vstupní terasu zahrady pražského Vratislavského paláce přistál Milkovův Adam, objekt jako z Hvězdných válek. „Spíš se to mělo jmenovat Nový Adam, ale víte, jak je to s těmi přívlastky,“ svěřil se Reflexu autor více než třímetrové sochy. „Adam je symbolem počátku lidstva – možná je to android, možná živočich… V tomto případě jsem použil i přídavek – diody, což je u mě vzácné. Nikdy jsem nedělal svítící nebo pohyblivé sochy, ale u Nového Adama netušíme, co nás čeká, zda to bude hezké, nebo ošklivé. Určitě to bude nebezpečné… Je to začátek. Proto Adam… Uvidíme!“

Dílo týdne: Stefan Milkov – Adam. Na vstupní terasu zahrady pražského Vratislavského paláce přistál Milkovův Adam, objekt jako z Hvězdných válek. „Spíš se to mělo jmenovat Nový Adam, ale víte, jak je to s těmi přívlastky,“ svěřil se Reflexu autor více než třímetrové sochy. „Adam je symbolem počátku lidstva – možná je to android, možná živočich… V tomto případě jsem použil i přídavek – diody, což je u mě vzácné. Nikdy jsem nedělal svítící nebo pohyblivé sochy, ale u Nového Adama netušíme, co nás čeká, zda to bude hezké, nebo ošklivé. Určitě to bude nebezpečné… Je to začátek. Proto Adam… Uvidíme!“ Zdroj: Archív

MĚSTO TISÍCE A JEDNOHO HITU. Jak uctít půlstoletou tradici hudebního studia v alabamském městě Muscle Shoals, kde vznikly ty nejlepší nahrávky Arethy Franklinové, Joea Cockera, Paula Simona, Boba Dylana či Rolling Stones? Samozřejmě to nejde vyřešit jinak než další muzikou. Album Muscle ­Shoals… Small Town, Big Sound je poctou písním, které díky skvělé rytmické sekci zvedly ze židlí každého, kdo je kdy uslyšel. A kdo že si přišel tentokrát do Alabamy zazpívat? Steven Tyler, Keb’ Mo’, Alison Krausová, Kid Rock anebo Willie Nelson, který tu spáchal novou verzi dylanovky Gotta Serve Somebody.
Vandam na Národní třídě. Jeden z nejzajímavějších českých režisérů mladé generace Štěpán Altrichter, jenž před čtyřmi lety zaujal netradičním debutem Schmitke, začíná točit adaptaci románu Jaroslava Rudiše Národní třída. Stejně jako Schmitke i ona vzniká v česko-německé koprodukci. Hlavního hrdinu Vandama, sečtělého a v historii zběhlého rváče z pražského sídliště, jemuž kumpáni z hospody přezdívají „národní hrdina“, protože dal 17. listopadu 1989 na Národní třídě první ránu, ztvární Hynek Čermák. Na štáb včetně rumunského kameramana Cristiana Pirjola bude možné narazit nejen na Jižním Městě, ale i na inkriminované Národní.
České úspěchy za hranicemi. Čeští filmaři opět sklízejí vavříny ve světě. Dokumenty, filmy i seriály České televize dokázaly během jediného týdne posbírat šestnáct ocenění z celkem pěti festivalů. K nejcennějším patří cena pro nejlepší dětský film, kterou si z německého Chemnitzu odvezlo Přání k mání, koprodukční snímek režiséra Víta Karase. V Buenos Aires získal cenu za nejlepší dokument Barenboim: Smetana – Má vlast režiséra Martina Suchánka. A za úspěch lze považovat i zařazení dramatu Roberta Sedláčka Jan Palach do oficiální sekce renomované přehlídky v Římě (18. až 28. října), jež se díky tomu ocitlo ve společnosti děl legend, jako je Michael Moore, Eli Roth či Peter Jackson.
Vtip týdne (PODLE MARKA DOUŠI). Obraz Banksyho, který se prodal na aukci, byl po posledním odklepnutí kladívka uveden do pohybu a rozřezán na kusy. Následně se vyrojila celá řada komentářů – psaných i kreslených –, které uvádějí Banksyho čin destruktivního umění do různých souvislostí. Vybral jsem ten, který nakreslil @stephf­fart z Bangkoku. Na něm nám korporace prodávají místo obrazu tuhle naši, nikoli zelenou, ale ani modrou planetu. Země se zdá být šedá a hodně zkouřená.
Karel Steigerwald konečně surrealistou! Karel Steigerwald vydává knihu; svými texty doplnil kresby Petra Faltuse. Sbírka se jmenuje Šumava patafyzická a je patřičně vychýlená a vyosená, oplývá barevnými zviřátky a četnými ponaučeními, jakými nás pošumavská příroda i Karel S. léta oblažují. Politický komentátor Reflexu se vydal mimo svou standardní výseč – jeho mikropovídky s Faltusem v hlavní roli upomenou na Daniila Charmse (jen ty báby nejsou vyvalené, ale našminkované) a na režnou pořádně zapitou pivem.
11
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!