Dílo týdne: Federico Díaz – Subtile. V zahradě pražského Slovanského domu můžeme čerstvě usednout k poněkud nadrozměrnému ptačímu hnízdu, které jeho tvůrce, vizuální aktivista Federico Díaz, nazval Subtile. Což může znamenat stejně tak „jemné“ jako „poťouchlé“, a ona je ta ocelová skulptura stvořená z leštěných zrcadlových plátků kovu jaksi obojí: díky větru a plynoucímu času odráží pokaždé jiný odstín rostlinstva, které ji obklopuje. Tak schválně – jaké pocity vyvolá půvabná technověc s přírodními mimikry u vás?

Dílo týdne: Federico Díaz – Subtile. V zahradě pražského Slovanského domu můžeme čerstvě usednout k poněkud nadrozměrnému ptačímu hnízdu, které jeho tvůrce, vizuální aktivista Federico Díaz, nazval Subtile. Což může znamenat stejně tak „jemné“ jako „poťouchlé“, a ona je ta ocelová skulptura stvořená z leštěných zrcadlových plátků kovu jaksi obojí: díky větru a plynoucímu času odráží pokaždé jiný odstín rostlinstva, které ji obklopuje. Tak schválně – jaké pocity vyvolá půvabná technověc s přírodními mimikry u vás? Zdroj: Archív

Týpek s harmonikou. Matěj Ptaszek, foukací harmonikář, který působil s různými bluesovými partami, se před lety rozhodl, že Čechy jsou nuda a že to zkusí v Jižní Americe, a ne jako turista, ale že tam prostě bude žít. Žádný problém, foukací harmoniky se vejdou skoro do každého zavazadla. Jak řekl, tak udělal a brzy se na jeho facebookovém profilu začaly objevovat cestopisné črty, jež byly nejen zajímavé, ale také vtipné. Ukázalo se, že Jižní Amerika není sice ráj bez kazu, ale že je to zajímavý kontinent obydlený zajímavými týpky a že mezi kokainovými barony žije spousta normálních lidí, kteří toho o zemi pod Řípem mohou vědět víc, nežli víme my o nich. Teď, když je doba cestování, může být knížka Reportáže z rozervaného ráje (vydal Galén) zajímavou inspirací na zbytek dovolené.
WILLIE NELSON SMEKÁ PŘED SINATROU. Veterán americké country music se rozhodl jít ve šlépějích svého kamaráda Boba Dylana. Evidentně se mu zalíbilo Dylanovo loňské trojalbum Triplicate, na němž písničkář-nobelista zpívá skladby z repertoáru zvěčnělého Franka Sinatry. Nelson, jemuž bylo v dubnu 85 let, nechtěl zůstat pozadu, a tak teď přichází se svou vlastní porcí sinatrovek. Cédéčko s názvem My Way vydá vprostřed září, zájemci už mohou zhlédnout pilotní klip Summer Wind. Jedenáct skladeb z repertoáru legendárního swingaře je nejen muzikantskou poctou. Willie a Frank se dobře znali a jeden druhého si vážili. „Sinatra ze mě udělal lepšího zpěváka,“ tvrdí countryový bard.  A nakonec překvapení: v baladě What Is This Thing Called Love s Williem na nové desce brouká Norah Jonesová.
Citát týdne. „Stojím tu dnes před vámi, soudcové Izraele, a mám vést obžalobu Adolfa Eichmanna, ale nestojím zde sám. Spolu se mnou právě zde a v tuto chvíli stojí šest miliónů žalujících. Nemohou ale vstát, ukázat prstem na muže ve skleněné kabině a zvolat: ,Žaluji.‘“  Izraelský generální prokurátor Gideon Hausner byl hlavním žalobcem v ostře sledovaném procesu s realizátorem Endlösungu – konečného řešení židovské otázky – Adolfem Eichmannem. Nakladatelství Paseka vydalo jeho svědectví pod názvem Spravedlnost v Jeruzalémě. Je to počteníčko se silným apelem.
Vtip týdne (podle Marka Douši). Někam ti nějak zapadly ty tvoje růžový brejle, zpívá Hudba Praha. Australan Glen Le Lievre na ně ve svém obrázku vzal rovnou pár šutrů, aby je rozbil. Neboť, když se díváme na svět a barvíme si ho na růžovo, spoustu věcí můžeme přehlédnout a potom bývá prozření kruté. A je jedno, jestli koukáte jenom kolem sebe, jestli dohlédnete až za obzor, anebo máte v merku celý vesmír. Protože pak je ti teď z toho trochu zle, vidíš to tak nějak černě. Samozřejmě že to má řešení. Když růžové brejličky sundáme včas, můžeme ještě něco podniknout, aby nebylo hůř.
KRÁSNÉ VĚTY O LÁSCE. Před 150 lety se narodil francouzský básník-symbolista a diplomat v Praze Paul Claudel. Napsal řadu krásných vět o lásce, včetně té nejslavnější, která říká, že žena je nebezpečím pro každý ráj. A jiná, ještě výstižnější, zní takto: „Láska mi musí dát klíč k branám světa a zabránit, aby mi jej lidé vyrvali.“
11
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!